Ökänd knarkhandelsplats gjordes om till mötesplats

Stångåstaden har cirka 650 bostäder på Skattegården i Skäggetorp. Tillsammans med fyra trygghetsvärdar jobbar bostadsbolaget på "fältet" – för att hålla området helt, rent och snyggt.

Trygghetsarbetare: Anders Fernemark, Stångåstadens avdelningschef för trygghet/säkerhet, Kyo Khananesho, tryghetsvärd, Sean-Roy van der Beek, trygghetssamordnare och Nafisa Abdirashid, trygghetsvärd.

Trygghetsarbetare: Anders Fernemark, Stångåstadens avdelningschef för trygghet/säkerhet, Kyo Khananesho, tryghetsvärd, Sean-Roy van der Beek, trygghetssamordnare och Nafisa Abdirashid, trygghetsvärd.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-07-08 18:00

Sammalagt arbetar åtta trygghetsvärdar på kommunens bostadsbolag Stångåstaden, fyra i Skäggetorp och fyra i Ryd. Det arbetet började i mindre skala som ett trygghetsprojekt i Ryd redan våren 2018, men nu har det blivit en permanent verksamhet.

– Vi gjorde en utvärdering efter första året och såg positiva effekter. Affärsidkare som blev tillfrågade om hur trygga de kände sig, kände sig betydligt tryggare efter projektet. Studenterna i Ryd kände sig också tryggare. Då valde vi att satsa även på Skattegården, säger Anders Fernemark, chef på Stångåstadens avdelning för trygghet och säkerhet.

Trygghetsvärdar dokumenterar varje skada och de saker som måste åtgärdas både i och utanför Stångåstadens fastigheter. Men deras viktigaste arbete, enligt Fernemark, är arbetet med hyresgästerna och människor som bor i området. Flera av trygghetsvärdarna bor i de områden där de jobbar.

– De bygger broar mellan hyresgäster och aktörer som finns i området, som till exempel Ung puls, Dukaten, ABF, kyrkan, skolan, med flera. De skapar relationer med människor och det är på riktigt. De pratar med ungdomarna och med familjerna, de hjälper människorna på individnivå. Det kan handla om allt möjligt, inte bara om boendet, säger han.

Både Anders Fernemark och Sean-Roy van der Beek, trygghetssamordnare på Stångåstaden, säger sig vara medvetna om att man inte kan driva en positiv utveckling i Skäggetorp utan riktiga relationer till de boende. 

– Men de relationerna skapas inte av sig själv. Det gäller att hitta goda intentioner. De flesta människor vill väl, men detta arbete kräver långsiktighet och det tar sin tid, säger Sean-Roy van der Beek.    

Skäggetorp är ett av landets utsatta område. Hur kan Stångåstaden påverka utvecklingen här?

– Vi jobbar nära människor i området och skapar mötesplatser med gemensamma aktiviteter som vi anordnar. Vi har ett bemannat kontor i Skäggetorp och gör många hembesök i stadsdelen. Våra trygghetsvärdar söker upp personer som bor här och informerar muntligt. De är som ett klister som limmar ihop stadsdelen, säger Sean-Roy van der Beek.

Enligt honom är trygghetsvärdarna inte bundna att enbart jobba med personer som bor på Skattegården vars fastighetsägare är Stångåstaden.

– Vi ser helheten och förstår att ett effektivt samarbete är nyckeln till framgång. De jobbar med alla boende.

Att jobbet på fältet ger effekt har de sett. I en kundundersökning blev svarsfrekvensen på Skattegården betydligt högre än snittet när Stångåstadens anställda knackade på dörrarna och pratade med hyresgästerna. 

– På liknande sätt, till exempel, skulle man kunna jobba med demokratifrågor före varje val för att öka områdets valdeltagande, säger Anders Fernemark. 

Det finns forskning som visar att ett område upplevs som tryggt på kvällen om det också finns kvinnor och barn ute. Men det är inte de som syns ute på kvällstid i Skäggetorp. Det är oftast yngre män som är ute. 

– Vi har ett jobb framför oss och samarbetet med kommunen och polisen är oerhört viktigt. Polisen hade påpekat att mycket av narkotikahandeln i Skäggetorp ägde rum på en plats i mörkret, gömd bakom ett buskage. De boende vågade inte gå förbi på kvällen. Vi klippte bort all buskage. Där ska det vara en mötesplats med odlingsmark. Det betyder inte att narkotikahandeln försvann från området, men den platsen upplevs som tryggare och trevligare nu, säger Anders Fernemark.

Om trygghetsprojektet

Stångåstadens permanenta trygghetsprojekt Trygghetsvärdar är ett samarbete mellan bostadsbolaget och Linköpings Arbetsmarknadscentrum.

Arbetsledarna i båda grupperna (Ryd och Skäggetorp) har fast jobb, medan övriga sex trygghetsvärdar jobbar ett år. Efter ett år anställs nya personer som ska jobba som trygghetsvärdar.

Trygghetsvärdarnas fokus ligger på att skapa relationer med de boende, relationer som gynnar både de boende och Stångåstaden – om hyresgäster mår bra, mår fastigheterna också bra.

Karta: Skattegården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!