Ökad risk att skadas

Under storhelger med mycket folk på vägarna ökar risken att dödas och skadas i trafiken.

Under förra årets storhelger skadades två personer svårt i östgötatrafiken. Hur många personer hamnar i rullstol i år? Bild: Johnny Gustavsson

Under förra årets storhelger skadades två personer svårt i östgötatrafiken. Hur många personer hamnar i rullstol i år? Bild: Johnny Gustavsson

Foto:

LINKÖPING2003-12-19 07:15

Tycker du att antalet fortkörare ökat på våra vägar?

Under de senaste fem åren har jul- nyårs- och trettonhelgstrafiken i Östergötland krävt 3 dödsoffer, 26 personer har skadats svårt och 231 lind-rigt.

För Östergötland ser olycksstatistiken något bättre ut än för riket i övrigt. Under förra årets helgtrafik (20 december till 6 januari) rapporteras noll dödsolyckor och två svårt skadade. Däremot är antalet lindrigt skadade 58.

"Snälla storhelger"

-- Det beror mycket på slumpen att inga allvarligare olyckor inträffat under perioden, säger Hans Sävenhed, som är trafiksäkerhetssamordnare på Vägverket region sydöst i Linköping.

En anledning till att olyckor med svårt skadade minskar kan vara bättre vägnät. I Östergötland finns exempelvis fem mötesfria vägar, så kallade 2+1-väg. Att välja mötesfri väg, och motorväg, minskar olycksrisken rejält. I Östergötland finns 2+1-vägar på E22 Söderköping-Valdemarsvik, rv 50 Motala-Nykyrka, rv 55 Norrköping-Simonstorp samt rv 36 E4-Stora Sjögestad och Ervasteby-Motala.

Cege Sjöström, som är verksamhetsansvarig på NTF Östergötland, säger att det är viktigt att använda bilbälte, hålla hastigheten och avstånd till framförvarande bil. Nykterhet är en självklarhet, men inte för alla.

Fler rattfyllerister

-- I Östergötland kör 500 rattfyllerister omkring på vägarna, varje dygn. När du åker från Linköping till Norrköping möter du minst två personer som har alkohol i kroppen, säger Cege Sjöström.

Viltfaran är också stor, på vägar som framför allt saknar stängsel. I snitt var sjätte timme, året runt, kör en bilist på ett rådjur i länet. Varannan dag krockar en bilist med älg.

-- Det finns också en risk att köra på vildsvin. I Ydre och Kinda har stammen ökat, och där bör man ta det lugnt på vägarna när mörkret faller på.

I samband med storhelger är det många som åker långa sträckor under kort tid. Inför resan är det viktigt att lasta bilen på rätt sätt. Tunga saker läggs längst ner i bagaget, lättare grejer ovanpå. Inga lösa föremål får finnas i bilen.

-- En sak som väger 5--10 kilo kan slungas framåt i bilen och då få en vikt på flera hundra kilo när bilen krockar, eller panikbromsas.

Det gäller också att se till att barnen sitter rätt i bilbarnstolen. Om en krockkudde finns på passagerarplatsen i framsätet ska barnet sitta bak i bilbarnstol.

-- Vid våra mätningar har observerats att många barn sitter obältade i bilen. Det är skrämmande. Samtidigt har bältesanvändningen totalt sett ökat i länet. Vi är faktiskt bäst i Sverige. I exempelvis Mjölby använder alla kvinnor bilbälte, och den totala användningen ligger på 97 procent.

Flera resdagar

I år kan också jultrafiken bli något lugnare än tidigare. Trafikpolisen räknar med att första resdagen inför storhelgen börjar redan i dag, fredag, och pågår till onsdag.

-- När resdagarna sprids ut minskar risken för stress och jäkt på vägarna, säger Hans Lundgren, som är chef för trafikpolisen i Östergötland.

Under hösten har polisen märkt att medelhastigheten på vägarna ökat något. Det är framför allt fler bilister som kör riktigt fort, i hastigheter på 160 km/tim eller mer, på motorväg.

-- Det värsta är att bilisterna håller höga hastigheter även när det är dåligt väglag. Nya och säkrare bilar inger föraren en falsk trygghet, säger Hans Lundgren.

Nya bilar har krockkuddar, antisladdsystem och annan säkerhetshöjande utrustning som ger ett bra skydd, tror föraren. Men risken att dödas och skadas ökar avsevärt i höga farter.

-- I samband med storhelger vet vi att det är fler alkoholkonsumenter ute på vägarna. Det här ökar också risken att dödas och skadas i jul- och nyårstrafiken.

Ordinarie styrkor

Trafikpolisen använder ordinarie styrkor under jul-, nyårs- och trettonhelghelgen. Det blir alltså ingen reducerad bevakning som under exempelvis sommaren.

-- Vi kommer som vanligt att hårdbevaka motorvägen genom länet. Vi har kritiserats för det, men det är ändå den mest trafikerade vägen. Dessutom kommer vi att finnas på E22 och riksvägarna 34, 35 och 50.

På riksväg 50 mellan Omberg och Vadstena har den automatiska hastighetsövervakningen med kamera minskat farten. På länsväg 1153, Skärblackavägen, har kameraskåp monterats, men verksamheten är inte igång. Men trots det har farten minskat på vägsträckan.

--Vi har bara goda erfarenheter av övervakningen, antingen det är film i kameran eller inte, säger Hans Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!