Sju miljoner ska öka säkerheten för socialarbetare

Hotbilden mot socialtjänsten har ökat de senaste åren. Nu satsar den styrande koalitionen i Linköping sju miljoner kronor för att öka säkerhet och trygghet för personalen.

Väktare finns vid behov i receptionen hos socialförvaltningen i Linköping.

Väktare finns vid behov i receptionen hos socialförvaltningen i Linköping.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-11-22 05:00

– Redan i dag finns väktare i socialtjänstens reception – i alla fall när man bedömer att det behövs – men nu ser social- och omsorgsnämnden ett utökat behov av att ha med vakter också vid flera möten.

Det säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Hon ser ingen dramatik i åtgärden utan det handlar mer om nödvändiga insatser för att medarbetare ska känna sig trygga och säkra i sina jobb.

– Men det är klart, det är tråkigt att klimatet är sådant att vi ska behöva lägga så mycket pengar på detta.

Hur stort är problemet?

– Inom socialtjänsten har man levt med en hotbild länge, så det är inget nytt. Men jag skulle säga att den är förhöjd. Det är fler klienter och anhöriga som uttrycker sig på ett sätt man inte tidigare gjorde. 

Personal inom socialtjänsten är i många fall särskilt utsatt. Ett sätt att minska risken för påtryckningar – och i värsta fall hot – är att man inte har bara en handläggare i ett ärende, utan flera. Det handlar både om arbetsmässiga och säkerhetsmässiga hänsyn, enligt Krutzén.

– Man kan inte ändra ett ärende endast genom att påverka en person. Det är många fler steg. Men det tror jag att de flesta faktiskt förstår.

Uttrycker personalen oro?

– Jag har fått till mig att man uttrycker olustkänslor. Jag tror att socialsekreterare är väldigt tåliga. Tyvärr höll jag på att säga. Man accepterar nog mera än man borde göra. Vi borde sänka tröskeln för vad vi accepterar.

 Är det skillnad på hotnivån inne i centrum, jämfört med i de områden dit ni flyttat den sociala servicen?

– Både och. I Skäggetorp har det varit övervägande positivt bemötande. Men det är klart att det kommer personer till våra möten, som vi tidigare inte stött på. Alla är inte positivt inställda till socialtjänsten.

Men det handlar inte bara om säkerheten på socialkontoren. På många av de boenden som finns i Linköping finns personer i aktivt missbruk och i andra fall kan det handla om personer som har svåra psykiska problem. Därför kommer en del av pengarna att gå till att bygga om, eller ställa om, personalutrymmen hos utförare och Leanlink, så att omsorgspersonalen kan känna sig trygga. Det handlar om att ge medarbetarna förutsättningar att göra ett bra jobb, enligt Krutzén.

I satsningen som påbörjas omgående ingår bland annat också larm och andra digitala hjälpmedel. Finansieringen sker via kommunstyrelsens resursmedel för 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!