Lars-Gunnar Samuelsson, 68, har drivit sin kravmärkta gård i 38 år. Ingen av hans tre söner ville ta över och de sa till honom att han fick göra vad han ville med gården. 59 miljoner kronor var det begärda priset på gården som har varit till salu under åtta månader.
Den rätta köparen fanns inte långt från gården.
– För mig var det viktigt att sälja till någon som inte kommer att slå sönder det långsiktiga miljöarbetet. De nya ägarna ska behålla den ekologiska profilen på gården, säger Lars-Gunnar Samuelsson.
Flera intresserade har hört av sig men Lars-Gunnar hade sista ordet. Han har sedan tidigare samarbetat med familjerna Sundström som arrenderar två gårdar bredvid och han hade förtroende för dem.
Fick du så mycket du begärde?
– Jag säger inget om köpeskilling utom att både jag och nya ägarna är väldigt nöjda. De kommer också att fortsätta satsa på närproducerad och ekologisk mat.
Lars-Gunnar Samuelsson kommer att stanna kvar på gården fram till 1 december. Men han kommer att ägna sig mer åt utveckling av gårdens egna ekologiska produkter "Blåklint".
– Jag har stora planer. Vi har redan påbörjat samarbete med en pizzeria i Linköping som nu bakar helt ekologiska pizzor enbart på våra produkter, säger han.
Lars Gunnar tillhör den fjärde generationen som är född på Öjeby gård. Han hade 29 kor när han började men nu finns det 373 på gården. I köpet ingår även djur men inte de allra bästa. De kommer att säljas, tillsammans med alla gårdens maskiner, på en kvalitetsauktion 1 augusti.