I hela riket är sjukfrånvaron i genomsnitt 10,3 dagar per år för alla som ingår i sjukförsäkringen. I Östergötland ligger genomsnittet under 9, men alla kurvor pekar åt samma håll: uppåt.
Varför stiger sjuktalet?
– Det är tiotusenkronorsfrågan, säger Lars Clarvid, områdeschef på försäkringskassan i Östergötland.
Olika forskningsrapporter och studier har undersökt varför sjukfrånvaron ökar.
– Det som är gemensamt tycks vara att den psykiska ohälsan stiger för grupper som har ett livspussel där arbetslivet ska kombineras med familj, säger Lars Clarvid. Det handlar oftast om kvinnor som jobbar i offentlig sektor och har uppgifter som bygger på kontakt med andra människor. Samma grupper som förra gången, alltså.
Förra gången, det 2002-2003 då antalet sjukdagar var 18 per person och år. Dessförinnan var det en topp i slutet av 1980-talet då de högsta talen hittills nåddes, 25 sjukskrivningsdagar per person årligen.
Dit är det långt i dag.
– Ja, men vi ser faran i hur utvecklingen ser ut, säger Lars Clarvid. Kurvan har vänt. Vi har lärt oss att det här är långa processer, och om vi inte gör något i tid så kan vi hamna i de siffror som gällde i början av 2000-talet.
Varför är sjukdagarna färre i Östergötland?
– Här har vi bara våra egna teorier och uppfattningar att bygga på. Östergötland har ett fantastiskt samverkansklimat. Regionen, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och arbetsgivarna har gått i armkrok rätt länge och funderat över de här frågorna. I samordningsförbundet finns också kommunerna med.
Han pratar om kompetent personal på försäkringskassan, om snabba beslutsvägar mellan olika myndigheter och om goda omdömen om det folkhälsoarbete som bedrivs i regionen.
– Det finns alltså inga enkla svar. Och problemet är ju att även om vi jobbar bra, så pekar kurvorna åt fel håll. Nu måste vi titta på det här tillsammans och det är arbetsplatserna som är arenan. Där måste vi börja.