"Oh my god, it smells like shit!"

Linköpings universitet har mängder av nya studenter från andra länder. På måndagen testade många av dem svensk surströmming.

Modiga premiäröppnare. Yurble Chin (t.v.) och Aron Eeon öppnade den första burken. "Luktar värre än det smakar", sa killarna.

Modiga premiäröppnare. Yurble Chin (t.v.) och Aron Eeon öppnade den första burken. "Luktar värre än det smakar", sa killarna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-08-31 21:45

Ett lämmeltåg av studenter vandrade mot universitetsparken för att öppna surströmmingsburkar på det enda möjliga viset – utomhus. Bakom arrangemanget står föreningen Isa, som finns till för att ta extra väl hand om de utländska gästerna.

Många hundra nyfikna studenter surrar om vad surströmming egentligen är. Någon har hört talas om att vi i Sverige till och med äter kräftor - kan det verkligen vara sant?

Strax intill parkens lilla sjö finns två burkar placerade. Två burkar till flera hundra personer?

– Tja, det räckte med två burkar vid förra årets provsmakning, säger Martina Gillberg som jobbar med Isa.

Hon har alldeles rätt, visar det sig. Alla samlas i en stor cirkel med rejält avstånd från burkarna. Två modiga killar från Hongkong anmäler sig som frivilliga burköppnare. Aron Eeon och Yorble Chin utrustas med engångshandskar och en handdriven öppnare. Ett stick med öppnaren och oset väller ut. Killarna backar och en och annan som står i vindriktningen rynkar rejält på näsan.

Så är den första burken öppnad och stanken intar rymden. Försiktigt stiger modiga provsmakare fram. Aron och Yorble smakar och lovar genast att så ofta blir det nog inte. Ett gäng japaner fixar fram ris och bitar av nori, ni vet de gröna algbitarna som rullar in sushin. Inte så tokigt, säger de men inte alls så gott som den japanska sushin.

Italienskan Cecilia Bertelly minns när hon dissekerade djurkroppar i skolan.

– Oh my god, it smells like shit!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om