Skillnaden är att allergimedicinen ges direkt i en lymfkörtel i stället för under huden. Totalt räcker det med en tusendel av den dos som annars krävs.
– I vår pilotstudie med tio patienter blev sju bättre och kunde dra ner på medicineringen, säger Lars Ahlbeck, läkare vid Allergicentrum i Linköping.
– En patient blev faktiskt också av med sin pälsdjursallergi! För två patienter var det ingen större skillnad och en fick avbryta.
Resultaten var så uppmuntrande att försöken utvidgades. Ett 70-tal patienter från Region Östergötland och Region Jönköpings län ingår i studien som ska vara färdig om tre år.
Uppskattningsvis 25 procent av befolkningen lider av gräs- eller björkallergi. De flesta klarar sig med allergitabletter och spray, men för några hjälper inte medicinerna, utan hela vardagen påverkas.
De kan i dag få behandling i form av allergivaccination som innebär 50–60 sprutor under huden i flera år för att bygga upp immunförsvaret.
– Det kräver tid och resurser av såväl patienten som sjukvården, säger Lars Ahlbeck. Om allergenet i stället injiceras precis där immunsystemet ska programmeras att tåla det man varit allergisk emot, alltså i lymfkörtlarna, räcker det med så lite.
Allergenet sprutas direkt i lymfkörteln för att ställa om immunsystemet. När det sker visar det sig att patienterna, förutom att bli av med sin gräs- och/eller björkallergi, också löper mindre risk att utveckla andra allergier. De undviker också allergisk astma.
Internationella studier med samma metod, intralymfatisk immunterapi, har tidigare genomförts, bland annat mot kattallergi.
– Men inga stora studier har gjorts som säkerställer att behandlingen verkligen innebär skillnad, förklarar Lars Ahlbeck. En liknande stor undersökning pågår just i Stockholm. Vi har bestämt oss för att samarbeta med varandra, vilket ger ännu säkrare resultat.
Forskningsrådet i sydöstra Sverige, FORSS, har utsett Allergicentrums projekt till årets FORSS-projekt.
– Det är en ära, förstås, säger Lars Ahlbeck, men vi har också fått mycket pengar till projektet. Det kostar mycket. Också astma/allergiförbundet stöttar, men inget läkemedelsföretag.