Det är ett enormt stall som planeras i Smedstad, mellan Tinnerö eklandskap och Haningeleden. Tanken är att det ska ersätta Ånestadstallet som redan är utdömt av länsstyrelsen eftersom det är för trångt för hästarna.
För kultur- och fritidskontoret som ska hyra stallet är det en högt prioriterad fråga.
– Vi försöker hålla ett högt tempo. Jag tror att ryttarföreningen upplever att det tar lång tid men ur ett kommunalt perspektiv med ändring av detaljplan och utredning av Natura 2000-område så är det snabbt, säger kultur- och fritidschef Karin Semberg.
KonkurrensMen det är inte hon som bestämmer över stallbygget. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar om detaljplanen och på samhällsbyggnadskontoret konkurrerar stallet med andra projekt som Ostlänken, Linköpings bo 2016 och övre Vasastaden.
Enligt planen skulle politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden ha fattat ett beslut i förra veckan.
Den planen sprack eftersom de inblandade parterna inte hade gjort upp vem som ska betala vad. Parterna är det kommunala bolaget Lejonfastigheter som ska äga stallet och Samhällsbyggnadsnämnden. Knäckfrågan är hur mycket av den infrastruktur som ska byggas som bör bekostas av Lejonfastigheter. Exempelvis kommer de cykelvägar som byggs att bli till nytta för fler än stallbesökarna. En annan fråga är hur mycket Lejonfastigheter ska betala för marken som kommunen nu äger.
FörhandlingarUnder tisdagen höll parterna ett möte där fördelningen av kostnaderna diskuterades.
Kostnaderna för infrastruktur har som mest uppskattats till runt 36 miljoner kronor, men sannolikt stannar beloppet på knappt 20 miljoner kronor för stallets del.
– Man måste hitta en balanspunkt där vi bestämmer hur mycket som ska belasta projektet och hur mycket som kommunen ska finansiera, säger Bill Ericsson som är chef på samhällsbyggnadskontoret.
Hur dyrt stallet blir spelar stor roll – även om alla aktörer är kommunala – eftersom det påverkar vilken hyra ryttarföreningarna får betala för att använda anläggningen.
– En viss hyreshöjning blir det men vi kommer att försöka hålla nere lokalhyran. Ryttarföreningarna måste ju ha råd att betala, säger Karin Semberg.
När exploateringsavtalen kan bli klara är en fråga som får olika svar beroende på vem man frågar. Kultur och fritidschefen Karin Semberg, som är mest ivrig, tror att avtalen är klara så att samhällsbyggnadsnämnden kan fatta beslut på januarimötet. Per Svedberg på Lejonfastigheter antyder att det kan ta lång tid.
– Jag kan tänka mig att det är klart nån gång i februari, kanske januari, säger han.
Och Lars Gustafsson på samhällsbyggnadskontorets exploateringsavdelning svarar så här.
– Vi ska fortsätta förhandla med Lejonfastigheter, det är markpriser och diverse punkter i avtalet som inte är klara. Vi hoppas att vi är överens till januari. Jag kan inte säga så mycket mer för det är mycket detaljer i det här som fortfarande inte är offentliga.
2016Om planen håller så fattar samhällsbyggnadsnämnden beslut om att detaljplanen ska ut på granskning i januari. Därefter kan synpunkter lämnas under fyra veckor, innan nämnden slutligen antar detaljplanen. Eftersom det handlar om stora investeringar måste beslutet godkännas av både kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
Byggtiden beräknas till två år och Karin Sembergs gissning är att stallet är inflyttningsklart först hösten 2016.
Några som måste flytta på sig när stallet byggs är föreningen Linköpings hundungdom. De har ett rivningskontrakt på en gammal militärlokal. När det gäller den föreningen poängterar Karin Semberg att de ska erbjudas en ny lokal.
– Kommunens ambition är att hitta en lösning för dem också som de kan bli nöjda med. Vi har ett antal förslag på var de kan vara.
Ett av dessa förslag är att bygga en lokal vid en ny hundrastgård som planeras i Vidingsjö.