Regeringen vill öppna 28 nya servicekontor i landet under de kommande två åren. Ett av dem ska placeras i Skäggetorp. Exakt var kontoret ska ligga, och när det ska öppna, är ännu oklart
Servicekontoren samlar service från flera olika myndigheter, såsom Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Här kan man få information om föräldrapenning, bostadsbidrag och pension. Sedan tidigare finns det ett servicekontor på Kungsgatan i Linköping.
– Ibland behöver vi få personlig service, det kan gälla både privatpersoner och företag, säger civilminister Lena Micko (S), som är ansvarig för satsningen.
Hon menar att det är tydligt att de servicekontor som redan finns i landet är populära.
– Förra året besökte 2,4 miljoner människor ett servicekontor, och då var ändå öppettiderna begränsade på grund av pandemin.
Att kontoret ska placeras i Skäggetorp är ingen slump. Nyanlända som har svårt med språket är en av flera grupper som efterfrågar fysisk service.
– Det här är ett sätt att stärka förtroendet för de statliga myndigheterna i utsatta områden och i förlängningen minska segregationen.
En statlig utredning från ifjol föreslår att fler myndigheter – som CSN, Kronofogdemyndigheten och Trafikverket – ska ansluta till kontoren för att förbättra medborgarnas tillgång till statlig service.
– Vi ser just nu över om de ska ansluta allihopa på samma gång eller steg för steg.
Men det är troligt att även de myndigheterna ska finnas på kontoret i Skäggetorp?
– Ja, säger Lena Micko.
Socialdemokraterna i Linköping välkomnar beskedet, men vill att man samtidigt gör servicekontoret till ett lokalt poliskontor.
– En närvarande polis står högst upp på många av Skäggetorpsbornas önskelista, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).
Han tycker att myndigheterna ska smida medan järnet är varmt, och uppmanar kommunledningen att ta kontakt med Statens servicecenter – som ansvarar för kontoren – och Polismyndigheten för att inleda ett samarbete.
– Som lokala politiker har vi ett ansvar för att trycka på och få polisen att inse att det var dumt att lämna bostadområdena, senast i form av kvarterspolisen.
Elias Aguirre påpekar att lokala poliskontor dykt upp på flera ställen i landet, och nämner Rinkeby i Stockholm och Gottsunda i Uppsala som exempel.
Lena Micko har full förståelse för att Linköping vill öka den polisiära närvaron.
– Men det här är ingen ny polisstation, utan en service till medborgarna.
Finns det inte en poäng i att utnyttja tillfället nu innan det är bestämt vilka lokaler som ska användas?
– Jo, men det är olika förutsättningar för att kunna bedriva ett poliskontor och annan medborgerlig service.
Lena Micko tror däremot att till exempel polisens passhantering eller hittegodsavdelning kan flytta in på kontoret i framtiden.
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande, är inte negativ till idéen om ett lokalt poliskontor och understryker vikten av polisnärvaro i utsatta områden.
"Men det handlar också om hur polisen själva planerar sin verksamhet för att få så många poliser i yttre tjänst som möjligt", skriver han i ett sms.
Kommer ni ta kontakt med Statens servicecenter och polismyndigheten för att dryfta idén?
"Vi kommer åtminstone att ta kontakt med polisledningen för lokalpolisområde Linköping och säkerligen även med statens servicecenter för att diskutera frågan", skriver Niklas Borg.