Nytt sätt att anmäla skolsmuts

Personalen i Linköpings skolor och förskolor får en direktlinje för att felanmäla bristande städning. Städningen är generellt bra men brister finns, visar anmälningar och inspektioner.

LINKÖPING2015-01-31 08:15

På måndag börjar rektorer och förskolechefer i en referensgrupp att använda den nya felanmälningsfunktionen.

– Min förhoppning är att alla enheter kan använda den till hösten, säger Bo Eriksson på utbildningsförvaltningen.

När felanmälningslinjen är i drift kan enskilda lärare eller annan personal via kommunens intranät anmäla bristande städning. Anmälan går direkt till ansvarig städledare i bolaget som städar på förskolan eller skolan.

Vinsten är att städledningen får direkt information, och skolpersonal och enskilda städanställda behöver inte ta diskussioner om städkvalitet, enligt Bo Eriksson.

– Vissa frågor ska personal längst ut i organisationerna inte behöva stå för. På det här sättet lyfts frågan en nivå, säger han.

Den fysiska miljön i landets skolor befinner sig under lupp. Samtidigt som Linköpings kommun inför felanmälningsfunktionen så granskar Arbetsmiljöverket kommunen. I ett projekt som pågår till 2016 synar Arbetsmiljöverket hur kommuner och andra huvudmän för skolor sköter sitt så kallade systematiska arbetsmiljöarbete. "Vi ser att arbetet brister. Undersökningar uteblir eller är bristfälliga, riskbedömningar dokumenteras inte, åtgärder genomförs inte och upphandlingsplaner upprättas alltför sällan” skriver Arbetsmiljöverket i en rapport.

Också Folkhälsomyndigheten granskar miljön i skolor. Myndigheten låter kommunernas miljökontor inspektera tusentals grund- och gymnasieskolor för att kontrollera hur klassrum och toaletter städas och hur ofta. ”Inomhusmiljön i många skolor har brister som riskerar att orsaka hälsoproblem” fastslår Folkhälsomyndigheten i en skrivelse.

Under 2014 köpte Linköpings kommun städning i förskolor och skolor för 44,5 miljoner kronor i upphandlingar med städbolag. Det är kommunens uppgift att undersöka om skattepengar används till det som företagen har lovat i avtalen.

– Generellt städas Linköpings skolor och förskolor bra men det finns enheter där det inte fungerar, säger Bo Eriksson på utbildningsförvaltningen.

Enligt kommunens regler ska städbolagen kontrollera sig själva så att avtalen följs. I avtalen anges hur många timmar bolaget minst måste städa på varje skola/förskola och vad som ska göras. Om städningen brister ska personal på enheten framföra det till städbolaget som ska korrigera städningen. Är man oense blir Bo Eriksson inblandad och kontaktar städbolagets ledning.

– Fortsätter bristen kan kommunen dela ut ett vitesföreläggande, säger Bo Eriksson.

Klagade i Lilla Aktuellt

I en enkätundersökning kollade tv-programmen Lilla Aktuellt och REA vad 15 000 elever tycker om sin skolas toaletter.

Över hälften av eleverna uppgav att toaletterna är äckliga eller ofräscha. Sju av tio uppgav att de ofta eller ibland håller sig hela dagen.

Kiss på ringen, äcklig lukt, klotter och dåliga lås var de vanligaste klagomålen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om