Under namnet "Östergötland tillsammans mot brott" bjöd länsstyrelsen, tillsammans med polisen, in till ett digitalt möte under onsdagseftermiddagen. Närvarande var en rad regionala aktörer, bland annat från näringslivet, men även länets alla kommunstyrelseordföranden. Tanken var att skriva under det dokument som ska utgöra startskottet för en helt ny samverkansstruktur i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.
Christian Winkler, polisområdeschef i Östergötland, förklarar mer:
– Tanken är att vi ska stärka det brottsförebyggande arbetet genom att, i ämnesområden där vi ser att en samverkan över länet kan ge en större effekt, samarbeta och dra lärdom av varandra. Vi har inte beslutat om några områden än men ett exempel kan vara avhopparverksamheten. Där kan man tänka sig att en mindre kommun i vissa fall kan stötta en större med exempelvis mottagande i ett boende.
– Östergötland har inte haft den här typen av samverkan tidigare, inte så här tydligt, fortsätter han.
En annan anledning till initiativet är att kommunerna, från och med årsskiftet 2022/2023, kommer att få ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet.
– Målsättningen är att vi har ett väl fungerande arbete på plats när kommunerna får det här lagkravet.
Den organisation som ska utgöra samverkan är tänkt att bestå av en styr- och beredningsgrupp samt arbetsgrupper som, efter behov och ämne, utgörs av representanter från berörda kommuner eller övriga aktörer.
– Alla kommuner har inte samma utmaningar, poängterar Winkler.
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, är positiv till samverkan men lyfter samtidigt en rad farhågor:
– Vi har massor av befintliga samarbeten sedan tidigare och vi måste säkerställa att ett nytt inte bara blir kontraproduktivt. Sedan gäller det att vi har de resurser som krävs och att vi identifierar vilka tillfällen det är relevant att vi i Linköping samverkar med till exempel Finspång – en kommun med helt andra förutsättningar.
Polisområdeschef Winkler igen:
– Vi har gjort en analys för att säkerställa att våra samverkansformer inte krockar.
– För att det ska kunna bli verkstad på riktigt är det otroligt viktigt att varje deltagare tar sitt ansvar och gör det som man har åtagit sig. Den här samverkan ska stärka det lokala arbetet, som fortsatt är det viktigaste för oss, säger Winkler.