Om allt går som nämnden hoppas, så säger kommunstyrelsen ja till projektet i december och efter det drar jobbet med rekrytering och utbildning av ungdomarna igång så fort det bara går, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L).
Det här är inte första, och förmodligen inte sista integrationsprojektet drar i gång i kommunen. Hur många som pågår för tillfället kan inte Andersson säga. Men det här projektet bekostas med pengar från Migrationsverket. Pengar som är riktade mot ensamkommande unga, men som inte har gått åt. Nämnden har äskat 400 000 kronor för 2018 och de pengarna ska – enligt uträkningarna – räcka till rekrytering, utbildning och lön till de tio unga som plockas ut i en första vända. Sedan tillkommer ytterligare tio personer.
Ungdomarna som kommer i fråga är ensamkommande, eller nyanlända i åldrarna 18 till 22 år, som har uppehållstillstånd och går i skolan.
– Ungdomarna har varit i Sverige ett tag. De går på gymnasiet nu och det här ska ses som ett extraknäck förklarar Daniel Andersson.
Enligt Andersson blir effekten av projektet integration på flera plan.
– Ungdomarna måste prata svenska på jobbet, de träffar äldre som vet hur sociala koder fungerar. Samtidigt får äldre hjälp att navigera i den digitala världen, får veta hur man exempelvis når Facebook och andra sociala medier och får hjälp att hantera smartphones och liknande.
Motala kommun använder sig redan av det här systemet som från början utvecklats och pågår i Örebro.