Nytt museum i Handelsboden i Gamla Linköping

I sommar visas en helt ny utställning i Gamla Linköping i den gamla Handelsboden som visat sig vara äldre och ha en mer spännande historia än vad som tidigare varit känt.

Handelsboden på sin ursprungliga plats, Storgatan 62 i Linköping. Bilden är tagen 1915.

Handelsboden på sin ursprungliga plats, Storgatan 62 i Linköping. Bilden är tagen 1915.

Foto: Privat/Gamla Linköping

Linköping2022-06-04 10:00

1953 flyttades Handelsboden från sin ursprungliga plats på Storgatan vid borggården till Gamla Linköping och Kryddbodtorget.

Där har Handelsboden fram till nu inrymt både besökscenter och museum men i sommar blir det ett renodlat museum med två rum i butikslokalen. I det ena ges information om handelns historia i Sverige. I det andra kan man via en tidslinje följa husets historia.

Docent Göran Tagessons gjorde 2018 en dendrokronologisk utredning av huset. Denna, tillsammans med andra efterforskningar i husets historia, gjorde att byggnaden plötsligt blev 80 år äldre.

– Tidigare hade man antagit att huset byggdes i mitten av 1700-talet men det visade sig att det är uppfört av timmer som fälldes vinter 1673-74 och förmodligen byggdes året efter. Det betyder att huset överlevde storbranden i Linköping år 1700 och gör det till Linköpings äldsta bostadshus i trä, berättar Joakim "Jocke" Johansson, museitekniker i Gamla Linköping.

Och huset bjöd på fler överraskningar.

– Det finns spår av barockmålningar från 1600-talets slut i huset. Det är unikt. Det finns ytterst få målningar från den tiden bevarade, säger Jocke Johansson.

Berättelsen om Handelsboden är också en berättelse om starka kvinnor.

– Gården ägdes ursprungligen av skräddaren Anders Jönsson och hans hustru Maria Bengtsdotter och hade då bara en våning. Anders dog tidigt och Maria fick sköta gården själv. Det var deras dotterdotter Sigrid Kärrling som lät bygga den andra våningen runt 1735, berättar Jocke Johansson.

Allra först att bedriva verksamhet i huset var guld- och silversmeden Samuel Presser på 1750-talet. Handelsbod blev det först drygt hundra år senare, 1865.

Däremellan befolkades huset på det som då hette Järntorget av urmakare, hattmakare, boktryckare och skräddare.

– 1796 var även Linköpings postkontor inrymt där. Men det var bara under just detta år, berättar Jocke Johansson.

När det gäller själva Handelsbods-epoken har djupdykningar i arkiven gjort att historien även där fått revideras. Där bedrevs livsmedelshandel redan före 1865.

– Bygglovshandlingar visar att entrén mot gatan öppnades redan 1856 då en bagare drev en brödbod där, säger Jocke Johansson.

Fotnot: Utställningen i den ombyggda Handelsboden invigs på nationaldagen. Handelsboden står öppen för besökare i Gamla Linköping dagligen hela sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!