Linköpingsprofessorn: "Kol-lobbyn förlorar mark"

Ett nytt kapitel i arbetet mot klimatkrisen, ett stort diplomatiskt framsteg. Så säger Linköpingsprofessorn Björn-Ola Linnér efter att den stora klimatkonferensen COP26 nu avslutats i Glasgow.

Ett diplomatiskt framsteg, men ett moraliskt misslyckande, säger professor Björn-Ola Linnér om klimatkonferensen. Världens länder behöver få ner sina utsläpp mycket mer och mycket snabbare än vad som sker. Men nu finns politiska förutsättningar.

Ett diplomatiskt framsteg, men ett moraliskt misslyckande, säger professor Björn-Ola Linnér om klimatkonferensen. Världens länder behöver få ner sina utsläpp mycket mer och mycket snabbare än vad som sker. Men nu finns politiska förutsättningar.

Foto: David Brohede

Linköping2021-11-14 16:24

Internationella pressbilder på söndagen visade klimatkonferensens ordförande Alok Sharma som nästan grät av besvikelse, när skrivningarna om länders utfasning av fossila bränslen försvagats så att alla 200 länder till sist kunde enas på målsnöret.

Björn-Ola Linnér, professor vid Institutionen för Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet, har följt konferensen på plats och digitalt. Han hade gärna sett hårdare skrivningar men är ändå positiv och kallar konferensen ”ett diplomatiskt framsteg”.

– Den här gången har man skapat politiska förutsättningar för att faktiskt komma framåt i klimatfrågan på ett helt annat sätt än tidigare, säger Björn-Ola Linnér.

Som konferensens framgångar nämner han skrivningen att länderna ”uppmanas” att redan 2022 lämna in nya klimatplaner, som visar hur de ska arbeta i närtid fram till 2030 för att nå målen att vara klimatneutrala i utsläpp längre fram.

Det står ”uppmanas”. Vad händer om länder struntar i den uppmaningen?

– Vi har ingen världsregering och ingen världspolis, så att skämmas är det längsta man kommer till. Det kanske någon struntar i, men faktiskt, det kostar på att ställa sig utanför det internationella samarbetet, säger Björn-Ola Linnér.

I COP26-överenskommelsen ingår också att länder ska fasa ut användningen av fossila bränslen – eller rättare sagt ”fasa ned” dem. Den ändrade formuleringen, från utfasning till nedfasning, liksom flera tillägg som medger fortsatt användning av fossila bränslen under vissa förutsättningar, gjorde många oerhört besvikna.  

– Men jag tycker ändå det är ett jättestort framsteg, säger Björn-Ola Linnér.

– Under alla år som jag har deltagit i klimatkonferenser har vissa länder, som Saudiarabien, Kina och Indien blockerat att fossila bränslen får nämnas. Nu har man lyckats få med det, det är ett nytt kapitel.

Du har följt frågan och internationella förhandlingar under lång tid, har det skett en skillnad i hur man pratar?

– Ja det tycker jag. Det här är ett tecken på att kol-lobbyn håller på att förlora mark. De börjar bli alltmer inträngda i ett hörn och det finns ingen väg tillbaka. Det här är en jättestor förändring, säger Björn-Ola Linnér.                                          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!