Nytt byggföretag etablerar sig i Linköping

Byggföretaget RO-Gruppen etablerar sig i Linköping. Två chefer har värvats från konkurrenterna NCC och Peab.

Andreas Lennartsson från NCC och Robert Ohlsson från Peab blir affärsområdeschefer på RO-Gruppen i Linköping.

Andreas Lennartsson från NCC och Robert Ohlsson från Peab blir affärsområdeschefer på RO-Gruppen i Linköping.

Foto: Fotograf JFalk

Linköping2024-04-10 11:30

RO-Gruppen grundades i Borås 1982 och har sedan dess vuxit med kontor i Alingsås, Göteborg, Stockholm och Helsingborg. Nyligen öppnades ett kontor i Örebro – och nu blir det ett även i Linköping. 

Företaget har i dagsläget 220 anställda och har som mål att bli ett av Sveriges tio största byggföretag.

I Linköping är det till att börja med Andreas Lennartsson och Robert Ohlsson som tar plats i Linköpingskontoret på Repslagaregatan. Andreas kommer från ett jobb som produktionschef på NCC i Linköping. Robert var arbetschef på Peab.

– Vi har just anställt en tredje kille. Sedan ska vi förhoppningsvis ta projekt och växa utifrån det, säger Andreas Lennartsson.

Kommer ni att ha egna byggjobbare i företaget?

– Ja, det tänker vi oss, vi ska ha eget folk. Vi tycker om att jobba så. Både Robban och jag har ett bra kontaktnät, så vi kommer förhoppningsvis åt bra personal.

Vad fick dig att byta jobb?

– Förutom att få en nystart efter att ha varit på samma ställe länge, så kändes företagskulturen fräsch och trovärdig på riktigt. Sedan är det förstås jätteroligt att få starta upp någonting från början, säger Andreas.

Har RO-gruppen ett bygge på gång i Östergötland – är det därför företaget kommer till Linköping?

– Nej, inte än, det handlar om att vi vill positionera oss. När byggmarknaden tar fart igen är det bra att vara på plats, säger Andreas.

Är det rentav kommande arbeten i samband med Ostlänken som lockar?

– Nja, det lär inte hända något där förrän kanske 2028 eller 2029. Så att positionera sig här nu för den sakens skull är lite väl tidigt.

När tror du att byggmarknaden tar fart igen?

– Jag skulle gissa på slutet av 2025 eller början av 2026. Men jag tror inte att det blir som för 5–6 år sedan, med det ränteläget vi hade då. Då var det ju gratis för folk som ville investera.

RO-Gruppen har klarat sig bra genom lågkonjunkturen. Omsättningen har ökat och låg i fjol på 1,7 miljarder kronor, med en vinst på 2 procent. 

– Man blir faktiskt förvånad när man tittar på årsredovisningen. Det är fantastiska siffror, särskilt i det här läget, säger Andreas.

En rad andra byggföretag i landet har gått i konkurs på senare tid. Andreas Lennartsson befarar att det blir fler innan det vänder uppåt.

– Det finns säkert de som just nu precis lyckas hålla sig över ytan, men som kommer att duka under, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!