Nytt drag från Moderaterna – mot utanförskapet

Niklas Borg (M), KS-ordförande i Linköping, anser inte att kommunen har lyckats lösa problemen med utanförskap i Linköping. Nu startar han ett råd som främst består av människor utanför politiken.

Niklas Borg (M) hoppas att gruppen han tillsätter ska komma fram till unika lösningar på problemet med utanförskapet i Linköping.

Niklas Borg (M) hoppas att gruppen han tillsätter ska komma fram till unika lösningar på problemet med utanförskapet i Linköping.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2019-08-14 20:00

– Man kan inte säga att Linköping inte har försökt. Men oavsett vilken partifärg man tillhör så är nog alla överens om att det inte har fungerat. Det behövs nya grepp och långsiktiga lösningar, säger Niklas Borg.

Nu tillsätter han ett råd med personer som på olika sätt har kontakt med utsatta områden. De kommer att jobba ideellt, eller på arbetstid för sina respektive organisationer. Projektet ska pågå i ett halvår med möten en gång i månaden, och sedan är planen att det ska finnas flera förslag på nya åtgärder. Gruppen ska ledas av Niklas Borg. Med finns också Fredrik Lundén (M) i arbetsmarknadsnämnden och KD:s nästa kommunalråd (Christina Landoff är föreslagen) eftersom den posten har hand om arbetsmarknadsfrågor. Övriga tolv personer har ingen angiven politisk tillhörighet.

– Det handlar om hjälporganisationer, stadsdelsutvecklare, representanter från fastighetsägare och olika sakkunniga. De flesta i gruppen har jag aldrig träffat tidigare. Det här är mitt initiativ och jag tror att vi behöver göra något utanför den byråkratiska apparaten.

Ja, varför gick du inte till kommunstyrelsen i stället?

– Jag vill att man ska gå utanför ramarna i det här rådet. Är det något vi kan inom politiken och kommunen så är det mötesstruktur. Men det här rådet ska kunna arbeta annorlunda. Några av förslagen hoppas jag att vi kan förverkliga och då ska besluten givetvis tas den vanliga vägen, svarar Borg.

Han menar att Linköping är uppdelat, och att det finns problem med utanförskap och arbetslöshet i områden som till exempel Ryd, Skäggetorp, Lambohov och Berga.

Vad är syftet med rådet?

– Vi vill minska segregationen i Linköping och få fler människor i arbete och färre bidragsberoende. Det innebär höga kostnader för samhället om människor inte kan försörja sig.

Deltagarna i gruppen har helt olika kunskapsområden, erfarenheter och bakgrunder.

– Såvitt jag vet har kommunen aldrig testat den här lösningen förut. Det blir en helt unik grupp där alla deltagare har helt olika bakgrund. Det är personer arbetar med de här frågorna dagligen, eller som har vuxit upp i Skäggetorp. Jag själv står väldigt långt från de erfarenheterna, vilket nog gäller många andra politiker och tjänstemän.

Vad är det som behövs?

– Det vet jag inte exakt. Men den kunskap jag har är att många som bor i de här områdena är otroligt trötta på projekt som kommer och går. Det behövs hållbara lösningar, säger Niklas Borg (M).

Här är rådet

Niklas Borg (M), KS-ordförande.

Sanna Detlefsen, direktor, Stadsmissionen.

Fredrik Lundén, ordförande, arbetsmarknadsnämnden.

Miriam Zwörner, utvecklingsansvarig, studieförbundet Bilda.

Rikard Norman, näringslivspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna.

Magdalena Ingberg, stadsdelsutvecklare, Stångåstaden.

Mia Powalko, stadsdelsutvecklare, Stångåstaden.

AnandoMesic, stadsdelsutvecklare, Stångåstaden.

AyarShekha, SISU, projektledare för idrott i prioriterade områden.

Hargita Hovart, projektledare för Språkvän, Röda korset, Linköping.

Anna Lövheim, konsult, politiskt sakkunnig, integrationsexpert.

Antonio Dacosta, handläggare, näringslivsansvarig, Individualfocus.

Nihal Mohammed, Ung FN, Linköping.

Anna Bergdahl, verksamhetschef Vardaga omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!