Vintunnan är en bostadsrättsförening i Malmslätt med 119 hushåll. Föreningen arrenderar marken av Linköpings kommun och det var när föreningen 2018 ville köpa loss marken som en karusell med många turer snurrade igång.
Kommunens tjänstemän sade ja till att sälja marken och räknade fram ett pris på 27,7 miljoner kronor. Vintunnan accepterade och saken var klar – trodde föreningen.
Då ändrade sig kommunen. Efter ett beslut av kommunalrådet Muharrem Demirok (C) och samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg fick föreningen beskedet att marken inte är till salu.
Beskedet ledde till en livlig debatt och samhällsbyggnadsnämnden ändrade beslutet. Marken skulle trots allt säljas.
Men föreningens glädje förbyttes än en gång i ilska när prislappen presenterades. En ny markvärdering hade gjorts, enligt en ny beräkningsmodell, och nu var priset 34 miljoner kronor. 6,3 miljoner kronor mer än priset som överenskommits två år tidigare, alltså.
På onsdagen var ärendet uppe i samhällsbyggnadsnämnden för avgörande. Förslaget från tjänstemännen följde värderingen, 34 miljoner kronor.
S föreslog då, med stöd av MP, att kommunen skulle nöja sig med en höjning på cirka 7 procent, vilket motsvarar prisutvecklingen på bostadsrätter i Linköpings kommun under den tid som gått mellan de båda värderingarna.
Efter en lång diskussion, där mötet fick ajourneras, fattades ett enigt beslut som låg ganska nära S-förslaget. Priset sattes till 30 miljoner kronor.
– Det går inte att blunda för att det gjordes en värdering 2018 och det finns fog för kritiken att det är vi som har försenat processen. Men det går inte heller att bortse från värderingen från 2020. Därför tycker jag att det här blev en rimlig lösning, säger nämndens ordförande Muharrem Demirok (C).
Vintunnans ordförande Mohammad Saiady är dock långt ifrån nöjd.
– Det är kommunen som har misskött det här men det är vi som blir straffade. Vi känner oss lurade på 2,3 miljoner. Vi tycker verkligen att man borde kunna lita på kommunen och på politikerna. Nu ska vi diskutera det här med vår advokat innan vi bestämmer oss för hur vi går vidare, säger han.
Samhällsbyggnadsnämnden hade också ett annat, snarlikt ärende på sitt bord. Brf Heda i Ljungsbro föreslogs få en prishöjning från 16,6 miljoner kronor till 19, men nämnden satte priset till 18 miljoner.
Båda besluten ska godkännas i kommunstyrelsen.