Det beslutet fattade Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden, på tisdagseftermiddagen. Beslutet gäller de kommunala gymnasieskolorna.
– Treorna är i behov av närundervisning eftersom de snart ska ta examen, säger Åsa Wennergren.
Hon fattar beslutet i samråd med smittskyddsenheten i Region Östergötland, som visserligen bedömer läget som fortsatt bekymmersamt i Linköping.
– Samtidigt säger de att nackdelarna för elevernas kunskapsinhämtning och mående i distansundervisning är betydande, säger Åsa Wennergren.
Beslutet innebär att alla treor från 1 april ges all undervisning på plats i skolan. Det gäller även alla, oavsett årskurs, på introduktionsprogram, eller som går yrkeskurser, eller som är i behov av stöd som de bara kan få i skolan.
För övriga elever kan skolor göra en ”successiv och kontrollerad återgång” till undervisning i skolan. Det innebär att skolor kan ta emot ännu en årskurs varje vecka, så att exempelvis tvåor är i skolan samtidigt som treorna medan ettor har distansundervisning, veckan därpå gör man tvärtom. Ingen skola eller utbildningsförvaltningen får utöka närundervisningen utan att bildningsnämndens politiker först informerats.
– Det måste göras med hänsyn till elevernas behov och medarbetarnas arbetsmiljö, säger Åsa Wennergren.
Kommunen hyr sedan en tid lokaler i Konsert och Kongress och har satt upp paviljonger utanför Folkungaskolan i försök att hålla större avstånd i skolorna.