Det har barn- och ungdomsnämnden beslutat.
Sedan hösten 2018 är förskoleklass obligatoriskt för barn det år de fyller sex år. Men i dag finns det ingen lösning som är anpassad för sexåringar som har ett stort behov av särskilt stöd – samma behov som ger sjuåringar och äldre elever rätt till grundsärskola.
I dag kan de sexåringarna antingen bli kvar ytterligare ett år i förskolan genom uppskjuten skolgång eller börja årskurs ett, redan som sexåring, på grundsärskolan. Detta eftersom, enligt dagens lagstiftning, förskoleklass inte ingår i grundsärskolans uppdrag.
Dessa sexåringar kan också gå i vanliga förskoleklasser men då utan det stöd de behöver.
– Vi har fattat ett bra beslut och det känns bra. Det är egentligen konstigt att det fortfarande saknas en lagstiftning som ska omfatta alla barn. I Linköpings kommun ska alla barn få möjlighet att gå i förskoleklass och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Detta ska vara ett erbjudande, valet är vårdnadshavarens, säger Erik Östman (M), nämndens ordförande.
Dessa förskoleklasser, som kallas för flexgrupper, ska finnas på de grundskolor som har grundsärskola årskurs 1-6. Sexåringarna ska gå i mindre grupper med färre elever och de ska kunna få det extra stöd de är i behov av – som finns på särskolan. Barnen ska sedan kunna göra en anpassad övergång till grundsärskolan om det är det som de bedöms behöva.