Nytt besked: Så ska gymnasieeleverna återgå till skolan

Från och med nästa vecka påbörjar Linköpings kommunala gymnasieskolor en successiv och försiktig återgång till undervisning i skolan. Planen är att en årskurs per vecka ska plugga på plats – fram till sportlovet.

Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden, har fattat ett så kallat ordförandebeslut.

Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden, har fattat ett så kallat ordförandebeslut.

Foto: Johhny Gustavsson

Linköping2021-01-27 11:47

Beslutet är ett så kallat ordförandebeslut som fattades på onsdagen av Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden. 

– Beslutet innebär att vi nu påbörjar en successiv återgång till närundervisning för eleverna i Linköpings kommunala gymnasieskolor. Skolförlagd undervisning är alltid att föredra, men i nuvarande situation är det viktigt att återgången sker successivt på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt så att både elever och lärare får en trygg och säker arbetsmiljö, säger Åsa Wennergren.

I praktiken innebär det att de kommunala gymnasieskolorna ska bedriva delvis fjärr- och distansundervisning från 1 februari till och med 1 april. 

Grunden för det här beslutet är regeringens beslut förra veckan om att gymnasieeleverna ska övergå till distansutbildning, men att de ska få 20 procent av undervisningen på plats. Hur det hela skulle tillämpas lokalt var beroende av den regionala smittspridningen. Och bildningsnämnden väntade på smittskydd Östergötlands rekommendationer, som nu har kommit, för att fatta ett konkret besked. 

– Vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens och smittskydd Östergötlands rekommendationer för att minska smittspridningen i samhället. För att eleverna ska få sina 20 procent närstudier har vi gjort en plan fram till vecka åtta,

Planen innebär att ettorna får undervisning på plats under en hel vecka, men under den tiden är tvåorna och treorna hemma och läser på distans. Och sedan turas årskurserna om fram till vecka åtta när det är sportlov. 

– Det innebär att cirka en tredjedel av eleverna är på plats medan två tredjedelar pluggar på distans. Anders Ljungstedts gymnasium är ett undantag eftersom skolan redan har flera program som undantas från distansundervisningen. Skolan kommer att hitta en egen plan, säger Åsa Wennergren. 

Bildningsnämnden kommer noggrant att följa utvecklingen och vara redo att agera om någonting förändras.

– Det är lång tid fram till 1 april och alla vet att mycket kan hända på kort tid. Vi vill att både våra elever och våra lärare ska känna sig trygga, säger Åsa Wennergren.

Gymnasieelever i kommunala gymnasieskolor som har distansundervisning ska även fortsättningsvis kunna hämta sin skollunch-låda. Det beslutet gäller fram till och med 1 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!