– Vi vet att många som kommer hit har traumatiska upplevelser bakom sig, samtidigt som de många gånger också bär en ständig oro för vad som händer familjen, och släkt som är kvar i hemlandet, säger Daniel Andersson (L), ordförande i omsorgsnämnden.
Kommunerna har ansvar för de ensamkommande barnen och alternativet till ett eget kommunalt behandlingshem är att skicka iväg ungdomarna för behandling till andra ställen.
– Ungdomarna har varit i Linköping en tid och börjat sin integrationsresa. De går i skolan och har skaffat vänner. Kan de nu få behandling i Linköping blir det lättare med både skola och kompisar, säger han.
Daniel Andersson sticker heller inte under stol med att det är dyrt att skicka ungdomar till HVB-hem. Kan kommunen istället erbjuda samma behandling på hemmaplan är det en bra lösning för alla, menar han.
Verksamheten blir ett samarbete mellan kommunen och Region Östergötland. Det blir det kommunens egen organisation Leanlink som får ansvar för driften och regionen står för de sjukvårdande kunskaperna.
Totalt rör det sig om sex vårdplatser för flickor och pojkar i åldern 12 till 20 år.
– Det är en bra storlek på en sådan här behandlingsenhet. Det är en rimlig storlek för att få till en trygg och lugn miljö, säger Daniel Andersson.
Behandlingshemmet kommer att placeras i Vikingstad. Exakt var i Vikingstad behandlingshemmet kommer att öppna, kan han i nuläget inte säga.
Under 2015 tog Linköping hand om 500 ensamkommande barn och unga. Av dem beräknades cirka fem procent ständigt lida av psykisk ohälsa. I dag finns omkring 285 ensamkommande barn och unga i kommunen.
Beslutet om behandlingshemmet förväntas tas av omsorgsnämnden på onsdag.