Nytt ambulansflygplan kan transportera östgötar i nöd

Region Östergötland har nu, genom ett samarbete med landets övriga regioner, tillgång till ambulansflygplan som kan transportera patienter mellan sjukhus. På fredagen landade ett av planen på Linköpings flygplats.

De nya ambulansflygplanen kan samtidigt transportera tre patienter på bår. Anders Fernlöf, medicinteknisk chef på Svenskt ambulansflyg, visar hur båren lastas på planet.

De nya ambulansflygplanen kan samtidigt transportera tre patienter på bår. Anders Fernlöf, medicinteknisk chef på Svenskt ambulansflyg, visar hur båren lastas på planet.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-11-19 14:06

Sveriges samtliga 21 regioner har bildat kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet ska ansvara för sex ambulansflygplan av modell PC-24. Planen kommer att vara baserade i Umeå, Arlanda och Landvetter.

– Det handlar om att få svårt sjuka patienter till rätt sjukhus. Det blir ett lyft för svensk sjukvård, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande i Svenskt ambulansflyg. 

undefined
Sex ambulansflygplan av modellen PC-24 kommer att användas av landets 21 regioner.

Ambulansflygplanen har en inredning som liknar en intensivvårdssal på ett sjukhus, med en utökad kapacitet för syrgas, tryckluft och vakuum. Patienten lyfts ombord med hjälp av en elektrisk bårlyft. En extra bred port ska ge en hög patientsäkerhet och en arbetsmiljö med minskad risk för lyft- och klämskador. 

undefined
Anders Fernlöf, medicinteknisk chef på Svenskt ambulansflyg, i kabinen. "Det är som en intensivvårdsavdelning i luften", säger han.

Kabinens inredning kan anpassas i olika konfigurationer – allt från en modell som tar tre bårar till en modell som kan flyga ett transplantationsteam med enbart sittande passagerare med bagage.

– Planet kan byggas om på en halvtimme till tolv olika modeller, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör för Svenskt ambulansflyg

Svenskt ambulansflyg kommer att ha ett 40-tal piloter. Till det kommer 48 sjuksköterskor som på halvtid ska flyga med patienterna. Tre flygplan kommer att finnas tillgängliga under nattetid. Under dagtid kan fem flygplan användas. Cirka 250 miljoner kronor per år beräknas kostnaden bli för landets regioner. 

undefined
Region Östergötland satsar 10 miljoner kronor per år för att få tillgång till ambulansflygplanen.

Region Östergötland räknar med att det kan bli aktuellt med ett 100-tal flygningar till Linköping för regionens räkning. Kostnaden för regionens del blir cirka 10 miljoner kronor per år – vilket ungefär motsvarar kostnaden för en vanlig ambulans under ett år. 

– Det är en stor styrka att alla 21 regioner är med i det här samarbetet. Det gör att vi kan erbjuda en mer jämlik sjukvård, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

undefined
Patienten lyfts ombord med hjälp av en elektrisk bårlyft.

För Universitetssjukhusets del kan det till exempel bli aktuellt att ta emot brännskadepatienter som är i behov av den högspecialiserade sjukhusvård som ges på sjukhuset i Linköping. 

Vid beredskapsbasen i Umeå har verksamheten med ambulansflygplan redan kommit i gång. Vid Landvetter och Arlanda är driftstart planerad till februari nästa år. 

De sex planen, varav fyra ännu så länge har levererats, har en räckvidd som möjliggör resor till södra Europa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!