Videon är inte längre tillgänglig
– Jag ser det som att jag investerat i ett fortsatt liv. Jag gjorde det för min sambos, mina barns och min mammas skull. För att jag väljer ett bra liv framför de sjukdomar vi har i familjen.
I släkten finns övervikt, diabetes 2, högt blodtryck, diskbråck och hjärt- kärlsjukdom.
– Min bror dog när han var 50 år, min pappa när han var 70. Min mamma ska inte behöva uppleva att även jag dör före henne, säger Magnus.
Hur föddes tanken på en operation?
– En god vän gjorde en sleeveoperation (se faktaruta) i maj förra året. Jag är en kontrollmänniska och har följt henne noga. När jag väl bestämde mig tog det bara tre veckor tills jag fick en tid hos Addoc plastikkirurgi, för en titthålsoperation i privat regi, på Ekoxen.
Varför vände du dig inte till landstinget?
– Det har jag gjort, men jag var inte tillräckligt tjock. Istället för att vänta tills följdsjukdomarna började dyka upp valde jag att köra på. Som mest vägde jag 125 kilo, nu är jag nere på 91. Jag rasar hela tiden och är inte i mål än.
Vad kostade det?
– En bra slant, men det är värt allt.
Bättre kost var inget alternativ?
– Men det har jag ju provat hur många gånger som helst! Jag har inte karaktär nog. Jag har brottats med ett konstant sug efter skräpmat och socker, nu är det borta. Den delen av magsäcken där sug- och hungerhormonet Ghrelin bildas är borttagen.
Och med ett konstant sug är kanske inte restaurangbranschen den bästa av världar?
– Nej, det finns ju ständig tillgång på mat. Nu blir jag mätt av två av Pinchos tapas.
Det är lite ovanligt att vara så öppenhjärtig . . .
– Jag skäms inte ett dugg. Det här är ingen utseendegrej, utan handlar om att få leva ett fullgott liv. När människor berömmer mig och säger "vad duktig du är" så säger jag som det är.
Hade du några farhågor?
– Ja, absolut. Jag var rädd för att mitt liv skulle bli väldigt annorlunda, men det har det inte blivit. Jag äter mindre förstås, men kan koncentrera mig på det jag tycker är verkligt gott, på hummerstjärtarna, ha ha.
Hur ser dina matintag ut en vanlig dag?
– Jag äter sex gånger. Små portioner. Det blir mycket frukt, ägg, kyckling och fisk. Jag undviker vitt mjöl eftersom jag kan få ont i magen av det. Jag äter långsamt och tuggar väl. Om jag börjar äta som förr förstörs allt, men det är ingen risk. Jag är bergfast i att sköta mig nu och utan suget är det så mycket lättare än tidigare.
Ostbågar är en favorit . . .
– Ja. Men förr åt jag en påse, nu är jag nöjd efter en näve.
När kan din förminskade magsäck orsaka problem?
– När jag är på representationsmiddag och det bjuds trerätters. Det kan jag omöjligt få i mig. Jag brukar sätta mig bland storätare, skära bort det jag kan äta och ge bort resten.
Många magsäcksopererade får problem efter några år. Är du orolig?
– Nej. Jag har gått ner 20 kilo, slutat snarka och orkar mer. Samtidigt behöver jag inte avstå livets goda. Jag var mer orolig för att dö till följd av övervikten än vad jag är för komplikationer av operationen. Jag har köpt mig tid och därmed fått ett nytt liv.