– Ja, det tycker jag. Vi har en bra mix av stora och medelstora företag runt om i hela Östergötland. Som Toyota i Mjölby, Siemens i Finspång, Holmen i Norrköping och Saab i Linköping. Plus universitet och sjukhus med bra forskning och flera offentliga förvaltningar och myndigheter. Det finns en bra grund helt enkelt.
Bor de flesta gästerna i Linköping och Norrköping?– Ja, i stort sett. Det blir så eftersom städerna har närheten till både flyg och tåg och korta avstånd till orter som Finspång och Väderstad.
Samarbetar Linköping och Norrköping bra kring affärsturismen?– Ja, grädden på moset i Östergötland är de stora konferenserna som Louis De Geer och Konsert & Kongress lockar till sig. De märks i den andra staden också. Är det en stor konferens i Norrköping så kommer deras vanliga affärsgäster till Linköping en sån vecka. Och vice versa. Alla har inte förstått det här, att vi har nytta av varandra. Men de flesta har förstått det.
Är Östergötland bra på att locka till sig stora konferenser?– Ja. Våra största konkurrenter är Malmö, Göteborg, Stockholm, Örebro, Uppsala och Västerås. På senare år har vi tagit hem några konferenser där konkurrenterna har varit stora städer som Frankfurt och Montreal. Så vi står oss bra även i internationell konkurrens. Vi kan aldrig sälja ”kom till den stora metropolen”, vi måste sälja det vi har. Vi får ofta höra att vi är nära kunden.
Märks det tydligt i affärsresandet att Sverige går bra?– Ja, verkligen. Vi är på toppen av högkonjunkturen. Hotellmarknaden har haft bra tillväxt de senaste åren, men det är klart att vi märker när det kommer till fler rum, som det gjort i Linköping på senare tid.
Är det lagom många hotellrum i Östergötland just nu?– Det är alltid bra med tillväxt, men den måste komma i rätt takt. Annars blir det överkapacitet. Det är den största faran. Det är inte många år sedan Linköping hade knappt 50 procents beläggning. Förra året landade Linköping och Norrköping på runt 60 procent.
Hur är fördelningen affärsresenärer–fritidsgäster?– I hotellbranschen är den generellt 70–30. På helgerna är det lägre beläggning så kan man få fritidsgästerna uppåt 35 procent då så är det bra. Därför är alla evenemang på helgerna så viktiga för vår bransch. En höst som för två år sedan, då Kent, Winnerbäck och Håkan Hellström var i Linköping, är förstås rena drömmen.
– Det är viktigt med samspel i en stad. Att eventbolag, hotell och restaurang talar med varandra så det aldrig blir en överraskning för någon när något händer. Tidigare var många restauranger stängda på måndagar men nu är känslan att allt fler har öppet.
Vilken stad i Sverige är bäst på det här?– Göteborg är väldigt duktiga. Hur de får samman staden i de här frågorna. Och hur de arbetade med november–december, då det tidigare inte hände nånting i Göteborg, men där de nu fått ett jättelyft med Jul på Liseberg. Nu vallfärdar folk dit. Jag tror Linköping har tittat ganska mycket på hur Göteborg jobbar. Det är alltid bra att titta på någon som är duktig i stället för att försöka hitta lösningar själv.
– Norrköping har jobbat bra med sina somrar och kompletterat Kolmården med Stadium camp och olika utställningar så att människor känner att det finns mer än bara djuren på Kolmården. I år när vi har två utställningar i länet (Marvel Avengers "S.T.A.T.I.O.N." i Norrköping och "The art of the brick" i Linköping) hoppas jag vi får se städerna marknadsföra dem tillsammans. Så att folk som lockas av den ena känner att "då kan vi lika gärna gå på den andra också".
Kolmården i Norrköping och snart troligen Lalandia i Motala. Vilken roll tycker du Linköping ska ta där emellan?– Jag tycker man ska titta på hur orterna runt Legoland i Danmark jobbar, där det vuxit upp hotell och vattenland. Kan man dra nytta av attraktionerna på rätt sätt så kan alla runt omkring må bra av det.
Vad skulle Östergötland kunna göra bättre?– Precis som andra universitetsorter så har vi många gäster till forskning, därifrån kommer många av våra internationella kunder. Men vi skulle kanske lägga ännu mer resurser på att hitta internationella kunder. Det finns en potential där.