Nyblivna mamman Karin: "Jag är aldrig i tid längre"

Svårt, livsomvälvande, underbart. Att få barn utmanar, överraskar och vänder livet (och dygnet) upp och ner. Corren har träffat tre nyblivna mammor och pratat om den första tiden med en ny familjemedlem.

Glädje. Att få barn förändrar det mesta men är väldigt mysigt, tycker Matilda som är mamma till William, fem månader.

Glädje. Att få barn förändrar det mesta men är väldigt mysigt, tycker Matilda som är mamma till William, fem månader.

Foto: Daniel Bennelid

Linköping2014-08-03 22:25

Det är inte lätt att få Levi, Lova och William att vara vakna samtidigt. Efter några få månader i världen handlar deras liv fortfarande mest om mat och sömn. Och mys.

– Det är mycket mysigare att ha barn än vad jag kunnat föreställa mig, säger Matilda Holmbom, 26, som är mamma till William, fem månader.

Lova och Levi är knappt tre månader och deras mammor Karin Jonsson och Emelie Johansson är överens om att två månader var en magisk gräns att passera.

– Det var den tiden det tog att lära känna sitt barn, säger Emelie, 26 som fick sonen Levi i slutet av april.

Hon tycker att Levi har blivit tryggare och hon känner sig säkrare i sin roll som förälder.

– I början kunde jag börja gråta bara av att han var så liten. Det kändes som han skulle gå sönder när som helst. Det var nog mycket hormoner också, säger Emelie.

Den där omedelbara kärleken till sitt nyfödda barn, som man hör om. Stämmer det?

– I början var min starkaste känsla mest rädslan för att hon skulle försvinna. Det tog ett tag innan jag verkligen kände att jag älskar henne, säger Karin.

– Det är nu jag börjar inse att han nog inte kommer dö, säger Emelie.

Hur ser en vanlig dag ut?

– I början flöt dagarna och nätterna ihop. Min man kunde komma hem från jobbet på kvällen och fråga vad jag gjort idag, och jag satt i pyjamas och svarade: "Jag har ammat". Jag kunde inte komma på vad jag mer gjort, säger Matilda Holmbom.

– Dagarna går inte att planera på samma sätt längre, jag har fått släppa på kontrollbehovet. Förut kunde jag planera en hel dag från morgon till kväll, det går inte nu, säger Emelie Johansson och Karin Jonsson håller med.

– Jag är aldrig i tid längre.

– Ibland tycker jag att allt är gjort. Han har ätit, är påklädd och vi ska gå ut. Så blir han hungrig igen och jag förstår ingenting. Men så inser jag att han ju bajsat eller spytt upp allt igen, skrattar Emelie.

Okej... Fikar ni mycket?

– Ja! (unisont)

Att få barn förändrar också dynamiken i en relation. Tiden för varandra blir svårare att hitta, samtidigt som man genom sitt barn får ett livslångt band.

– Jag tycker relationen blivit starkare, även om vi kan bli bättre på att hitta tid för varandra, säger Matilda.

– Man har en hel del nya samtalsämnen också. Plötsligt sitter vi i soffan och pratar vi om bajs, hur ofta gjorde vi det tidigare? säger Emelie.

– Och att suga snor... lägger Matilda till.

De upplever att folk har mycket åsikter om föräldraskapet. Okända personer som stannar på stan för att ge tips och råd utan att tillfrågas.

– Man är ju så skör och osäker i sin roll. Idag stannade en man sin bil, vevade ner rutan och frågade "Blir hon inte för varm i det där?", berättar Karin.

– Kanske är det för att vi ser unga och oerfarna ut? funderar Emelie. Jag tror inte en trebarnsmamma får lika mycket "goda råd" av främlingar.

Ni är ju visserligen ganska unga. Medelåldern hos förstföderskor i Sverige är 29 år och ni var alla 25 när ni fick barn. Hur ser ni på det?

– Jag visste att jag ville ha barn relativt tidigt, och min sambo har två barn sedan tidigare så det kändes inte så konstigt, säger Karin.

– Vi har aldrig tänkt att allt måste vara på plats först, med det perfekta jobbet och hus och Volvo, säger Emelie och ser på Levi som trots fotoblixtarna somnat gott i hennes famn. Livet tar ju inte slut, utan börjar ju egentligen nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om