Nyanlända får lära sig värdegrund

Ett nytt språk, men också nya lagar och regler och nya värderingar – det är mycket som nyanlända ska lära sig i mötet med sitt nya hemland.

Bilden kommer från ett annat sammanhang.

Bilden kommer från ett annat sammanhang.

Foto: Gunnar Westergren

LINKÖPING2016-04-24 11:37

Bildningsnämnden konstaterar att antalet nyanlända i Linköping har ökat kraftigt, framför allt under hösten. Värdegrundsarbetet har därmed försvårats.

– Många elever som går i språkintroduktion kommer från länder som skiljer sig mycket från Sverige, säger bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L). Alla har rätt att få kunskap om de grundläggande värderingar som det svenska samhället vilar på.

Därför behövs en förstärkning av värdegrundsarbetet inom språkintroduktionsarbetet. Det betyder att nyanlända elever ska lära sig vad demokrati och mänskliga rättigheter betyder i praktiken, men också känna till sina rättigheter och skyldigheter vad gäller diskriminering.

– Det är en rättighet eleverna har, men det är också en pusselbit i den framtida integrationen i det svenska samhället, säger Karin Granbom Ellison.

Såväl skollagen som diskrimineringslagen reglerar arbetet mot diskriminering och kränkande särbehandling. Enligt skollagen ska skolan förmedla och förankra respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar.

– Alla har rätt till till kunskap om detta, men det är är kanske än viktigare för dem som kommer från andra länder, säger Karin Granbom Ellison.

Nu inrättas en tjänst inom språkintroduktion för insatser med fokus på skolans värdegrund och diskriminering. Tjänsten placeras på Anders Ljungstedts gymnasium, men ska fungera för att förstärka värdegrundsarbetet på samtliga skolor som har språkintrodukton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om