I Antracitsalen på Universitetssjukhuset i Linköping samlas under onsdagen faddrar och adepter för att påbörja sitt samarbete. Det är dags för en ny verksamhet som ska hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden.
– Faddern ska vara en stödperson och ett bollplank. Faddrarna pratar samma språk som adepten, vårdspråket, säger samordnare Sly Agouda.
Den lilla utbildningssalen fylls snabbt med människor. Först hälsar faddern och regiondirektören Mats Uddin alla välkomna.
– Tusen tack för att ni är här, säger han.
Sedan var det dags för adepter och faddrar att paras ihop och ta en fika tillsammans, för att lära känna varandra och boka in nästa träff. På plats var adepterna Muhammed Al-Asoad och Terry Nyberg. Muhammed Al-Asoad kommer från Syrien och har varit i Sverige i ett år och tre månader.
– Jag kan öva språket med min fadder, det är väldigt bra. Efter det här ska jag söka jobb som röntgentekniker, det jag jobbade med i mitt hemland, säger han.
Terry Nyberg är från Nigeria och har utbildat sig till läkare i Ukraina. Sedan åtta månader tillbaka bor hon i Norrköping.
– Jag blev förvånad över att faddrarna ville ställa upp. Det kan vara svårt med ett nytt land och ett nytt språk så det här är väldigt bra, säger hon.
Tanken med fadderverksamheten är att främja ett utbyte mellan fadder och adept. Vad de ska göra tillsammans är upp till dem själva.
– Vi ska främst fika, det är en kul tradition. Det kan vara bra att följa med faddern till jobbet också, för att se hur arbetet går till, säger Terry Nyberg.
I år är det första gången som fadderverksamheten anordnas.
– Mina förväntningar är gigantiska, säger Sly Agouda.
I november 2015 kom beslutet om att snabbspåret skulle utarbetas. Sara Mellergård som är HR-strateg på ledningsstaben ser bland annat snabbspåret som ett sätt att möta kompetensförsörjningsbehovet i regionen.
– Det är jätteroligt att vi har kommit såhär långt. Vi har alltid ett behov av välutbildade personer, säger hon.
Förutom fadderverksamheten innebär snabbspåret en språkutbildning, en arbetsmarknadsutbildning, en språkpraktik och en legitimationsprocess så att personerna kan få sina yrkeslegitimationer.
– Precis efter att jag tog läkarexamen så flyttade jag hit. Jag hungrar efter att få använda mina kunskaper, säger Terry Nyberg.