År 1971 skedde en enorm omorganisation av Sverige. Över 1 000 landskommuner, städer och köpingar grupperades och slogs samman till knappt 300 kommunblock.
Förändringen pågick egentligen under flera år, men målet var att ingen kommun skulle ha färre än 8 000 invånare.
Sen dess har det gått utför.
I dag har cirka hälften av Sveriges 290 kommuner färre än 8 000 invånare.
I Östergötland gäller detta fem av tretton kommuner. Valdemarsvik, Ydre, Boxholm, Ödeshög och Vadstena har alla färre än så. Lägst invånarantal har Ydre med sina drygt 3 600 invånare.
Orsaken till den krympande befolkningen är att allt fler lockas till de större städerna. Detta leder till att de små kommunerna får svårt att klara alla kostnader – särskilt som deras befolkning blir allt äldre.
För att förändra detta reser civilminister Ardalan Shekarabi (S) runt i landet och lyssnar på kommunala företrädare. Under måndagen var han i Linköping och träffade östgötska kommunföreträdare.
Den förändring som väntar kommer att ta många år. Under 2016 ska en statlig utredning tillsättas. Den ska sedan få arbeta åtminstone ett par år och först därefter kommer den verkliga förändringen.
– Den måste få ta tid. En sån här utredning har vi inte haft sen slutet av 60-talet, konstaterar han.
Förra gången, 1971, tvingades vissa kommuner till sammanslagningar. Hur det blir den här gången tycker Ardalan Shekarabi är för tidigt att svara på.
– Jag tror inte att sammanläggningar är svaret på alla frågor. I vissa regioner kan det vara ändamålsenligt, men i andra delar av landet så kanske det inte alls löser problemet utan då kanske det är samverkan man ska titta på. Men det här ska utredningen få svara på, säger han.
Som exempel på hur komplex frågan är nämner han att det finns svenska kommuner som till ytan är större än de minsta europeiska länderna. Att göra dessa kommuner ännu större tror han inte riktigt på.
Hur Sverige ska organiseras återstår att se, men Ardalan Shekarabi formulerar målet så här:
– Vårt mål är att vi ska ha en kommunal struktur som säkerställer likvärdighet i välfärden, oavsett var man bor.
Som alternativ till att ha färre kommuner nämner han, som ett exempel, att alla kommuner kanske inte måste ta exakt samma ansvar. En annan möjlighet är att kommunerna samarbetar mer.
På det området bjuder han på en snar förändring.
– Redan nästa år får kommunerna möjlighet att köpa tjänster av varandra utan att behöva upphandla, vi vidtar en rad åtgärder för att förenkla för kommunerna.