En rad experter gav sin syn på vad klimatförändringarna innebär för jordbrukare och skogsägare i Östergötland under en heldagskonferens som Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen arrangerade på onsdagen.
Ett belåtet mummel hördes i publiken när professor i klimatologi Markku Rummukainen från SMHI konstaterade att odlingsperioderna kan komma att bli upp till 100 dagar längre per år. Längre och varmare somrar ger möjlighet till flera skördar. Men också i framtiden kommer vädret vara högst varierande. Det innebär att en sen höstskörd kan förloras av en sträng vinter. Även skogsägarna står inför stora utmaningar.
– Ett varmare klimat kan innebära att träd som planteras i dag växer i en helt annan klimatzon. Man måste kanske planera för andra arter än de vi har i dag, säger Rummukainen.
Han talar om en successiv förändring av klimatet fram till 2100 som kommer att leda till att medeltemperaturen stiger med två grader. Historiskt är det en stor förändring som ger ett klimat som vi inte känner igen. Men om inte koldioxidutsläppen minskas enligt målen är risken att medeltemperaturen stiger ytterligare med konsekvenser som är svåra att sia om i dag.
– Jag säger inte vår värld går under utan att den blir svårare att handskas med. Klimatförändringen är en global utmaning, men också de svenska utsläppen behöver gå mot noll.