Flera evenemang i form av middagar, fester, utomhusaktiviteter, stads- och campusvandringar kommer att hållas. I början på kommande vecka drar den stora mottagningsperioden igång då de nya studenterna ska välkomnas in i studentlivet. Den avslutas med den årliga Kalasmottagningen den 5 september med ett artistuppträdande. Men redan den här veckan har bland annat den filosofiska fakulteten smygstartat sin mottagning.
På torsdagen fick vi följa med när HR-studenterna anordnade en stadsvandring genom Linköping. Efter samlingen utanför stadsbiblioteket vandrade studenterna vidare till olika stationer. För en grupp var det första stoppet Domkyrkoparken. Där fick de information av fackförbundet Jusek. Därefter bar det iväg till en klädbutik där de fick möjlighet att prova storlek på de overaller som studenterna kan ha på sig under sina år på universitetet.
Alexandra Leding var en av studenterna som deltog. Hon har flyttat från Östersund till Linköping för att börja studera.
– Även om universitetslivet är nytt för mig känns det väldigt roligt. I helgen anordnas ett discoläger som jag ska vara med på, säger hon.
En annan av de nyblivna studenterna är Sanja Musicki Björkman och hon tycker att det känns bra att börja plugga igen.
– Tidigare har jag studerat på distans i Uppsala, men det är inte samma sak. Det roligaste ska bli att ta del av föreningslivet som erbjuds vid sidan om studierna, säger hon.
På frågan vad hon tycker om mottagningsperioden är beskedet klart och tydligt.
– Den är schyst på riktigt. Gymnasienollningen var mer kränkande och handlade mestadels om att skämma ut sig.
Hugo Samuelsson är kommunikatör på studentkåren Stuff (filosofiska fakulteten och utbildningsvetenskap). Först vill han förtydliga att Stuff kallar det för mottagning och inte nollning.
– Vi vill särskilja universitetsmottagningen mot gymnasienollningen, säger han.
Han betonar att en av de viktigaste delarna är att alla ska känna sig välkomna, men också att visa ett sunt förhållningssätt till alkohol.
– Mottagningen ska vara inkluderande för alla studenter oavsett bakgrund. Vad gäller alkohol sätter studentkårerna ramarna och vi följer upp sektionernas planering för att aktiviteter med alkoholinslag maximalt sker varannan dag och att det inte serveras dryck med för hög alkoholhalt, säger han.
Under mottagningen tas de nya studenterna omhand av faddrar. Jonas Blom är studiesocial kontaktperson på Studenthälsan vid Linköpings universitet. Han berättar att de bidrar med utbildning av fadderskapet.
– Kårerna genomför mottagningen, men vi hjälper till med fadderutbildningar och att lyfta fram vad som är viktigt. Det är många som vill vara med och bidra till samarbetet, men trots att det är en stor apparat att dra runt har vi en väldigt bra dialog tillsammans med kårerna och de inblandade, säger han.
Under fadderutbildningen pratas det om att alla ska känna sig välkomna, att alkohol ska hanteras på ett bra sätt, hur konflikthantering ska gå till och vikten av att faddrarna är goda förebilder.
– Huvudrubriken för fadderutbildningen är "lika villkor", men också att alkohol inte ska ingå som ett obligatoriskt moment. Vi försöker även att stärka och skapa så goda förebilder som möjligt, säger Jonas Blom.