Nya stadsdelen ska bli mer miljövänlig

Kunskaper och idéer från universitetets miljöforskare ska göra Vallastaden till en modern stadsdel med många kvaliteter.

Foto:

LINKÖPING2012-10-31 09:16

De 400 bostäder som byggs sydöst om universitetsområdet, till bomässan LinköpingsBo 2016, karaktäriseras av social hållbarhet och miljötänkande.

Okidoki Arkitekter AB vann arkitekttävlingen med förslaget "Tegar" som innebär byggstart våren 2014.

Mindre tegar

Namnet syftar på att området delas upp i 260 tegar, eller småområden för att skapa en tät och småskalig bebyggelse med en människovänlig blandning av gröna ytor, service, transportvägar, gemensamma och kommersiella lokaler.

I projektet "Klimatfaktorer och klimatrevision som verktyg vid byggandet av Vallastaden" är forskarnas uppgift att bland annat mäta hur stor inverkan på klimatet som byggandet av Vallastaden medför.

Finns det plats för universitetets miljötänk i ett i princip redan färdigt förslag?

- Kommunen har ju poängterat lärandet som en bärande princip för Valla-staden och kan självklart inte vara sämre än att den tar till sig synpunkter även under projekteringsprocessen.

Det säger professor Kajsa Ellegård på Tema teknik och social förändring med en central roll i universitetets engagemang för Vallastaden.

Bra blir bättre

I den fleråriga processen arrangeras därför en serie seminarier där kommunala tjänstemän ska utbyta åsikter och förslag i samarbete med universitetets forskare.

- Vi ska medverka med vår kompetens om de kommunala behoven inom olika områden, konstaterar Ellegård och karaktäriserar "Tegar" som ett intressant och innehållsrikt förslag.

Är uppgiften bara att studera byggprocessen och inte hur den färdiga stadsdelen ska byggas för att fungera utifrån ett hållbarhets- och miljöperspektiv?

- Vi är en medaktör som inte bara ska studera utan bidra med kunnighet genom våra forskare. Under förslagets ytnivå kan forskare med olika kompetenser och erfarenheter bidra till att något bra bli ännu bättre.

Blir ni också en samtalspartner till arkitekterna i Okidoki?

- De ingår självklart också i processen där naturligtvis arkitektbyrån i den första vändan kommer att behöva anpassa sitt förslag till de intentioner som kommunen uttalat, säger Ellegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om