Senast 1 januari 2027 ska alla svenskar ha möjlighet att sortera sina förpackningar i anslutning till bostaden. För villahushållen kräver detta större tunnor med flera fack, något som ett 70-tal kommuner redan infört.
Nu ska Tekniska verken i Linköping testa systemet. Med start 18 oktober och tre månader framåt får 100 hushåll i Linghem pröva och utvärdera tunnorna. Som tack får de gratis sophämtning under den tiden.
Varför behöver Tekniska verken testa det här – kan ni inte bara fråga de kommuner som redan har flerfackstunnor?
– Vi har pratat med flera kommuner och tagit del av deras erfarenheter. Med hjälp av det vi fått fram testar vi att ha mindre insatser för de material som det inte blir så mycket av. De blir på 20 liter – de minsta som används idag är 30 och 45 liter, förklarar Jens Lövgren, verksamhetsutvecklare på Tekniska verken.
Så här är de tunnor som testas indelade:
Tunna 1, töms var fjärde vecka: Plast 165 liter, restavfall 165 liter, metall 20 liter, tidningar 20 liter.
Tunna 2, töms varannan vecka: Matavfall 130 liter, papper 200 liter, färgat glas 20 liter, ofärgat glas 20 liter.
– Vi vill få plats med mycket plast och papper. Särskilt för papper pekar alla kurvor uppåt, mycket på grund av den ökande internethandeln, säger Jens Lövgren.
Utöver de två tunnorna finns också en extra låda med fack för batterier, lampor och småelektronik.
Restavfall är sådant som inte kan lämnas till återvinning, som till exempel blöjor, dammsugarpåsar och kattsand.
Påsen för matavfall ska också testas. Den gröna påsen av plast ska bytas ut mot en påse av förnyelsebart material.
Hushållen i Linghem får pröva tre olika påsar. En är gjord av papper, men med förstärkt och vaxad insida för att stå emot fukt. En annan påse är tillverkad av förnyelsebar och nedbrytbar bioplast.
– Den tredje påsen är en hybrid mellan bioplast och papper. Det är en ny produkt; vi blir de första som testar den, säger Jens Lövgren.
De nya soptunnorna ska införas under 2026. Då kommer också flerbostadshusen få särskilda behållare för matavfall.
I Linköping behövs runt 50 000 nya soptunnor. Förhoppningen är att mer kan återvinnas när det blir enklare att sortera. En nackdel är att tunnorna tar plats – räkna med en yta på 2 x 1 meter.