I februari i år stoppades plötsligt hela simhallsprojektet. Ansvariga konstaterade att det skulle bli för dyrt. De 663 miljonerna (i 2016 års pengavärde) som fullmäktige beslutat om skulle inte räcka till för att uppföra det vinnande arkitektförslaget från den danska arkitektfirman 3XN. En något ansträngd relation till entreprenören NCC – som genomfört projekteringen – kunde också anas. När ett nytt, omarbetat förslag till simhall, presenterades på onsdagen stod det också klart att NCC inte kommer att fortsätta i fas 2 i simhallsprojektet.
Istället blir det en ny upphandling och där hoppas Johan Kristiansson, vd för det kommunala bolaget St Kors och också ordförande i styrgruppen för simhallsprojektet, att det ska komma in något fler förslag än vid första upphandlingen. Förra gången var NCC det enda byggföretag som kom med ett bud.
Problemet är möjligen att det inte är särskilt många byggföretag i Sverige som klarar av att genomföra byggnader av det här slaget.
– Nej, de är inte så många, men vi tänker oss att titta också utanför Sveriges gränser, säger Johan Kristiansson.
Upphandlingen ska – om planeringen håller – dras igång efter sommaren.
Kostnad, funktion, tidsaspekt och arkitektoniskt uttryck, det är de parametrarna som ansvariga – och en ny entreprenör – nu har att ta hänsyn till.
Ekonomin är viktig, men det är inte enbart den som få styra, enligt kommundirekt Paul Håkansson.
– Det är fortfarande viktigt att det blir en byggnad som ska se bra ut i minst femtio år, säger han.
Vågen hade en yta på 20 400 kvadratmeter. Den nya omarbetade byggnaden blir något mindre, 18 000 kvadratmeter har tidigare nämnts. Fasaden med sitt böljande uttryck – av böjt trä och böjt glas – försvinner. Nu beskrivs byggnaden som mera "geometrisk" och yteffektiv där man inte heller behöver gräva sig ned så djupt i marken som i det tidigare förslaget.
Att själva bygget nu omarbetats och tonats ned betyder inte, enligt Johan Kristiansson, att man tummat på funktionen. Det antagna funktionsprogrammet gäller fortsatt och det innebär bland annat att det blir fler bassänger, varav en 50-metersbassäng, en avskild hoppbassäng och en rehabbassäng och så en relaxavdelning. Nån wow-faktor av det slag som Vågen hade haft på besökare blir det nu inte, men alla funktioner som ska finnas i en modern simanläggning kommer att finnas där.
Omarbetningen innebär att bygget försenas ett år. Nu är förhoppningen att spaden kommer i backen tidig vår 2019 och att hela anläggningen är klar 2022. Oklart vad simklubbarna och vattenpoloklubben tycker om det. De har länge varit hårt ansträngda eftersom nuvarande simhall har för lite vattenyta.
En konkret osäkerhetsfaktor är hur den gamla simhallen ska stå pall. Den är hårt sliten och lappas och lagas kontinuerligt. Ett skräckscenario – för alla inblandade – vore förstås om man tvingades stänga ner den helt innan ny anläggning finns på plats.
Den som följt simhallsfrågan vet att det har varit en mycket het politisk potatis. När det nya omarbetade förslaget presenterades fanns ingen politiker från den styrande koalitionen på plats.
Det tycker Paul Håkansson inte är så konstigt eftersom de politiska besluten redan är fattade. Nu ska de bara genomföras. Men frågan är om de styrande politikerna i Koalition för Linköping vill undvika frågan så här tätt in på valet?
Tror du att det här blir en het fråga i valet?
– Nej det tror jag faktiskt inte. Men det är bara politikerna som kan svara på det. Mitt och Lejonfastigheters ansvar är att omsätta de fattade besluten på ett ansvarsfullt sätt. Men ambitionsnivån är politiskt satt.