Simhallsbygget underkändes igen – över 160 fel kvar

Bassängvatten som läcker ner i källaren och klinkers som är för hala. Besiktningsmannen listar över 160 fel och underkänner ännu en gång simhallsbygget i Linköping.

Bild från invigningen av Tinmnerbäcksbadet. Linköpings kommun valde att ta simhallen i drift trots att den ännu inte var godkänd i en slutbesiktning.

Bild från invigningen av Tinmnerbäcksbadet. Linköpings kommun valde att ta simhallen i drift trots att den ännu inte var godkänd i en slutbesiktning.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2023-06-01 05:00

Den nya simhallen, Tinnerbäcksbadet, invigdes 22 april och är i full drift. Men ännu är inte entreprenaden godkänd. Tre gånger har den underkänts i slutbesiktningen. Den första gången innehöll besiktningsmannens lista över 1 500 fel, andra gången drygt 300 och nu återstår cirka 160.

En entreprenad kan godkännas utan att alla fel hunnit åtgärdas, men besiktningsmannen bedömer denna gång fyra fel som alltför allvarliga för att kunna ge klartecken:

• Vatten från hoppbassängen svämmar över förbi skvalprännorna. En del vatten rinner ut i avloppet och en del fortsätter in i den nedre läktargradängens ventilation. Därifrån har vatten droppat ner i källaren.

• Klinkers på socklarna längs ytterväggarna har fel halksäkerhetsklass.

• När vågmaskinen körs blir det så stort undertryck i maskinrummet att dörrarna påverkas kraftigt, vilket innebär risk för material- och personskador.

• Sedumtaket saknar rotinträngningsskydd.

Ett femte fel som bedömts som allvarligt – att en vattenrutschkana saknat övervakningsmonitor – har just åtgärdats, enligt Sernekes regionchef Anders Johansson. 

När det gäller de andra fyra felen håller inte Serneke med besiktningsmannen om att det skulle vara företagets ansvar. För problemen med hoppbassängen hävdar Serneke till exempel att ansvaret ligger hos kommunen – och ett rotinträngningsskydd på taket bedömer Serneke som onödigt. 

– Vi har just fått besiktningsprotokollet och har ännu inte bestämt hur vi ska gå vidare. Besiktningsmannen har varit ganska tydlig med att det inte är någon idé att göra någon mer slutbesiktning eftersom vi inte kommer att ändra uppfattning, säger Anders Johansson.

– En möjlig väg för oss är att begära överbesiktning, en annan att pröva det hela rättsligt i en tvist. Men där hoppas vi inte att vi behöver hamna. Vi har en dialog med kommunen där vi ska se om vi kan hitta en bra lösning som alla parter kan vara nöjda med, fortsätter han.

Av de cirka 160 felen är drygt hälften sådana som besiktningsmannen anser att Serneke ska åtgärda. 50 är sådana som man kan vänta med och bevaka under garantitiden, medan 30 är fel som inte behöver åtgärdas men som ska ge kommunen en lägre prislapp.

Ett av felen som måste åtgärdas för att kunna ha stora simtävlingar i hallen är markeringarna på 50-metersbassängens botten och väggar. De uppfyller inte det internationella simförbundets regler.

Kommunens projektchef Christian Dahlén tycker att Linköping har fått en bra simhall, men betecknar situationen med de många felen som beklämmande.

– När det gäller hoppbassängen anser vi att loggboken med korrespondens visar att ansvaret är Sernekes. Det här är en funktionsentreprenad – det är inte okej att leverera en anläggning som får vatten i ventilationen, säger han.

Dahlén räknar upp en lång rad andra fel. Till exempel hoppar entréserveringens jalusi ur sina skenor och värdeskåpen saknar elektroniska lås. 

– Rotinträngningsskyddet på taket är något som vi har beställt för att få lägre driftkostnader och inte riskera läckage. Det har Serneke valt bort utan att fråga oss.

Simhallsbygget kommer att få ett ekonomiskt efterspel. Kommunen kan bland annat, enligt kontraktet, kräva Serneke på ett stort vitesbelopp för förseningen.

– Vi håller på att se över det. Det är ett noggrant arbete där vi kostnadssammanställer olika delar. När vi är klara kommer vi att presentera resultatet för kommunstyrelsen, säger Christian Dahlén.

Nya simhallen

50-metersbassäng med tio banor och läktare.
25-metersbassäng med sex banor med höj- och sänkbar botten.
Hoppbassäng med läktare.
Undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten.
Rehabbassäng med höj- och sänkbar botten.
Familjebad med tre vattenrutschbanor, vågbassäng, strömmande kanaler, barnbassäng, bubbelpool, bastu och ångbastu.
Relaxavdelning med bubbelpool, avsvalningsbassäng, ångbastu och två torrbastur.
Solterrasser på två plan.
Träningslokaler, gym.
Drygt 1 000 omklädningsskåp.
Två serveringar.

Karta: Tinnerbäcksbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!