– Att låta redan tyngd personal arbeta fler arbetspass är helt feltänkt och det kommer inte att göra det lättare att locka fler medarbetare, säger en anställd som jobbar inom LSS.
Samma tankar har fler medarbetare som redaktionen varit i kontakt med. Men rädslan för att framträda öppet med sin åsikt är stor och ingen vill framträda med vare sig namn eller arbetsplats.
En återkommande kritik som medarbetarna har är också bristen på information.
– Vi vet egentligen inte vad som kommer att hända, men vi är framför allt rädda för hur våra scheman kan förändras, säger en annan.
Charlotte Jönsson är projektledare och också chef för det här nya sättet att hantera bemanning, scheman och vikarier som kallas Bas. En helt ny enhet inom Leanlink. Totalt handlar det om cirka 1 500 medarbetare som kommer att beröras.
Hon säger att hon förstår oron hos medarbetarna, särskilt när det gäller scheman, eftersom dessa i så stor utsträckning påverkar människors liv.
– Men det handlar i grunden om att öka grundbemanningen i verksamheterna och att det ska göras på ett likvärdigt sätt, säger hon.
Hon försäkrar att även om schemaläggningen görs centralt så ska det ske med stöd från verksamheterna och medarbetarna.
– Det är ju de som vet om det finns något särskilt att ta hänsyn till under en kommande schemaperiod. Det är det viktigaste, så man inte tappar verkligheten när man sitter centralt och gör scheman. Det kan finnas en risk för det. Men vi ändrar inte scheman bara för att ändra. Ligger det ett bra schema som funkar för verksamheten så kopierar vi bara till nästa schemaperiod och så vidare, säger hon.
Samtidigt, poängterar hon, är det viktigaste att scheman planeras utifrån verksamhetens behov och lagstiftningens krav.
Inom omsorgen är det i dag många som jobbar långa pass, särskilt på helgerna. Kortas tiderna innebär det att helgpassen ökar, säger flera som Corren varit i kontakt med. I stället för jobb var tredje helg, blir det kanske varannan helg.
Är inte det en försämring?
– Visst kan det upplevas så. Samtidigt visar forskningen att det är bättre med regelbundenhet än att man jobbar väldigt mycket när man jobbar, för att sedan ha längre ledigt, säger Charlotte Jönsson.
En annan aspekt av väldigt långa arbetspass är svårigheten att få vikarier till dessa. I dag är det inte så lätt att hitta vikarier överhuvudtaget.
– Då drabbar det i stället kollegerna som får jobba mycket hela tiden. Det är inte hållbart.
I det nya systemet ingår också så kallade resurspass. De kan fördelas antingen på den arbetsplats man normalt jobbar på, men också på andra arbetsplatser. Det här oroar många.
Charlotte Jönsson vill tona ner detta med resurspassen.
– Alla kommer att få introduktion till de ställen där man ska arbeta. Men min erfarenhet är att det inte är särskilt ofta man inte är kvar på sin egen arbetsplats.
Hela omorganisationen handlar, enligt Charlotte Jönsson, om att hantera den personal man har på ett sätt som svarar mot verksamhetens behov samtidigt som personalen ska hålla över tid.
Om det är svårt att hitta personal i dag, blir det lättare om personalen upplever att de får mindre att säga till om?
– Jag hoppas vi kan möta upp detta med att det blir en lugnare tillvaro. Att man ska slippa bli beordrad in, eller tvingas jobba kvar efter sitt arbetspass. Vi kommer att ha fler medarbetare och målet är att medarbetarna ska ha ett schema som de mår bra av.
Exakt hur allt ska se ut är svårt att veta eftersom det regleras i den så kallade bemanningshandboken som snart ska förhandlas.
Björn Koistinen är huvudskyddsombud på Kommunals Linköpingsavdelning. Han har förhandlat den nya organisationen med Linköpings kommun och delar medlemmarnas oro för att schemaläggningen kommer för långt från medlemmarna. I den delen var också Kommunal oenig med arbetsgivaren.
Samtidigt ser han att det är en fördel att vissa frågor hanteras centralt.
– Det blir lättare för arbetsgivaren att optimera både bemanningen och verksamheten.
Som skyddsombud är inte han någon anhängare av extremt långa arbetspass.
– Hur bra är du i slutet av ett tolvtimmarspass? Sedan ska du bara hem och sova och göra ett likadant dagen därpå. Samtidigt är det inskränkande att jobba mycket helg. Det är därför vi anser att schemaläggningen ska ligga närmare verksamheten.