Stephanie slutar som brandman till följd av nya regler

Stephanie Pizzignacco har jobbat som brandman i tio år. I början av oktober gjorde hon sin sista arbetsdag inom räddningstjänsten. Men inte för att hon ogillar yrket – med de nya reglerna som omöjliggör 24-timmarspass får hennes familj helt enkelt inte ihop vardagen.

"Jag har aldrig haft funderingar om att sluta tidigare", säger Stephanie Pizzignacco. Men nu har hon sagt upp sig från sitt jobb som brandman efter att nya regler införts som gör det omöjligt att jobba dygnspass.

"Jag har aldrig haft funderingar om att sluta tidigare", säger Stephanie Pizzignacco. Men nu har hon sagt upp sig från sitt jobb som brandman efter att nya regler införts som gör det omöjligt att jobba dygnspass.

Foto: Jan Novotny

Linköping2023-10-15 19:00

Både Stephanie och hennes sambo Nisse jobbar som brandmän på stationen i Kallerstad i Linköping. Hittills har schemat gått ihop för familjen, med jobb varannan helg. På jobbhelgerna kör en av dem fredags- och söndagspasset, medan den andra kör lördagspasset. På så sätt kan alltid någon vara hemma med barnen.

– Jag kan nog prata för de flesta brandmännen i Sverige: vi älskar att gå till jobbet, säger Stephanie.

– Och så har det varit under alla mina år. Jag har aldrig haft funderingar om att sluta tidigare.

Men nu ruckas ordningen. Enligt nya regler får brandmän som längst jobba 20 timmar i sträck. Det gamla schemat där man kunnat jobba hela dygn ska skrotas och ett nytt förslag på schema har skickats ut.

– Det schema som kommit som förslag för räddningstjänsten är att jobba tre av fyra helger, säger hon.

Eftersom både hon och sambon har samma jobb skulle de inte ha en enda helg där båda är lediga. Gemensamma aktiviteter som att hälsa på släktingar med hela familjen skulle bli praktiskt taget omöjliga. Därför tog Stephanie beslutet att säga upp sig. Nu väntar en tjänst på akuten i Linköping.

– Alternativet hade varit att gå ner i tid, eller välja att ta föräldraledigt.

undefined
Stephanie Pizzignacco, sambon Nisse Eriksson med barnen Collin och Charlie. Om båda föräldrarna skulle arbeta på det föreslagna schemat för räddningstjänsten skulle familjen inte få vardagspusslet att gå ihop.

Även om hon ser fram emot sitt nya jobb så är det tungt att lämna brandmannayrket bakom sig.

– Det är klart att det känns jättevemodigt att behöva lämna ett yrke man älskar och alltid har älskat. Jag lämnar inte bara kollegor, jag lämnar ju mina närmsta vänner också, vi har ju gått igenom mycket tillsammans.

Varför den här situationen uppstått från första början är en gåta för Stephanie. De arbetsgivarorganisationer och fackförbund som förhandlat fram de nya reglerna hänvisar till ett EU-direktiv som kräver att anställda får en viss dygnsvila. Men direktivet möjliggör också för att räddningstjänst kan undantas från ett sådant krav, menar hon.

– Vi vill ha ett konkret svar från SKR (Sveriges kommuner och regioner) hur de har läst EU-direktivet. För vi är 5 000 brandmän som läst det på ett helt annat sätt.

Genom att prata öppet om de problem som de nya reglerna skapat för henne hoppas Stephanie Pizzignacco kunna bidra till att de ändras. Blir det inte så befarar hon att räddningstjänsten går en mörk framtid till mötes.

– Det kommer att bli en massuppsägning om schemat går i lås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!