Nya regler väntar skolan

Linköpings kommun vill göra om reglerna för vilken skola eleverna hamnar i om de inte gör ett aktivt val. Målet är att minska segregationen. Idén med högstadieskolor inne i centrum ska märkas ännu mer.

Ordförande. Jakob Björneke (S), barn- och ungdomsnämnden.

Ordförande. Jakob Björneke (S), barn- och ungdomsnämnden.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2017-06-14 20:00

Barn- och ungdomsnämnden, som styr skolan, har konstaterat att det är alltför komplicerat att dela in staden i "upptagningsområden". Allt eftersom staden växer tvingas de rita om gränserna för vilken skola ett visst område tillhör. Dessutom finns domar i förvaltningsrätter runt om i Sverige som antyder att Linköping inte följer regelverket när det gäller närhetsprincipen.

För att lösa frågan beslutade nämnden under onsdagen att tillsätta en grupp där politiker från olika läger ingår – detta för att en överenskommelse ska tåla ett maktskifte i stadshuset.

Målet är att nya regler ska kunna beslutas i december i år och därmed kunna gälla från läsåret som börjar hösten 2018. Jakob Björneke (S), som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, gissar att Linköping kommer att snegla på hur andra kommuner löst frågan.

– Det måste vara förutsägbart för den enskilde, det är den ena faktorn, den andra är att vi inte är så duktiga på att få skolan att vara den demokratiska mötesplats som vi vill att den ska vara. Det är snarare så att det finns delar i vårt system som bidrar till segregation snarare än att motverka det. Nu vill vi se över hela systemet och frågan är om vi ska ha kvar sådana här hänvisningsområden, säger han.

Nu kan inte nämnden göra precis hur de vill. Vilken skola ett barn som inte gör ett eget val ska anvisas till regleras i skollagen. Där talas om närhetsprincipen, vilket kan tolkas som att eleven har rätt att få plats i närmsta skola. Uppdraget till den här gruppen som nu tillsätts blir att undersöka begreppet "relativ närhet". Om exempelvis en elev vill gå i närmsta skola och det innebär att en annan elev som bor ännu närmare tvingas bort så ska den elev som bor närmast ha förtur.

Vilket system det blir vet vi först i december.

Jakob Björneke önskar också att ett nytt system gör att segregationen i skolorna minskar. Han vill också att antalet platser på högstadiet inne de centrala delarna av Linköping fortsätter att bli fler.

– Det här regelverket kan hjälpa oss att avdramatisera det fria skolvalet. Flera av våra skolor i Linköpings innerstad ligger väldigt nära varandra. I en framtid kanske man väljer en skola men en hel del av undervisningen sker ändå på en annan skola. Två exempel är Berzelius och Elsa Brändström, de ligger nära varandra och på det sättet kan man blanda elevgrupperna. Det här var vår grundtanke med centrala skolor, men kanske att vi inte genomfört det fullt ut ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!