Nya psykiatrihuset blir energisnålt

Psykiatrihuset vid US i Linköping kommer inte att behöva värmeelement och får solceller på taket. Det blir ett så kallat passivhus.

Linköping2015-06-10 20:15

Istället för värmeelement kommer huset att använda den värme som alstras av både utrustningen och de personer som vistas i huset.

Byggnaden på drygt 30 000 kvadratmeter kommer att ha en energianvändning på 45 kWh per kvadratmeter och år, vilket är mindre än hälften av Boverkets krav på energianvändning för sjukhus lovar teknikkonsultföretaget Sweco som är ansvarigt för konstruktionen.

I början på maj beslutade regionstyrelsen att bygget skulle få kosta 22 miljoner kronor mer än beräknat för att det ska kunna byggas som passivhus. Det är en investering som bara delvis betalar sig ekonomiskt. Räknat på 40 år blir det 10 miljoner kronor dyrare, det vill säga 250 000 kronor per år när energibesparingen tagits med i beräkningen.

Det är ändå försvarbart att det får kosta menar energistrateg vid Region Östergötland Lina Hallberg.

– Vi har ett mål att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Därför är det naturligt att skruva upp kraven vid den sista etappen av om- och tillbyggnadsarbetet för framtidens Universitetssjukhus, säger hon.

– Alla de nya fastigheter som vi bygger ligger i framkant när det gäller låg energianvändning. Att bygga ett passivhus innebär att vi tar ytterligare ett steg i den utvecklingen, säger Margareta Fransson (MP), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Byggstart för det nya psykiatrihuset är nästa år och det beräknas stå färdigt 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om