Ny praoelever på Malmen: "Direkt avgörande"

Nya praoelever är på plats på militärområdet Malmen. Under en veckas tid får de prova på vad en karriär inom försvarsmakten kan innebära.

Prao-eleven Frank Kempe har länge velat testa på jobb inom Försvarsmakten.

Prao-eleven Frank Kempe har länge velat testa på jobb inom Försvarsmakten.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-03-24 20:00

– Det är jättespännande, vi har fått göra allt från att flyga helikopter till att besöka militärpolisen och landningsbanorna, säger Frank Kempe, en av veckans praoelever. 

– Ja du gillar ju inte att marschera, det gör jag, marschera "is the shit" mannen, avbryter Lucas Johansson, också han praoelev. 

– Det gör jag visst det, svarar Kempe. 

Så kan det låta när 15 högstadieelever under en veckas tid får testa på att arbeta inom försvarsmakten. När Corren besöker militärområdet under onsdagen håller eleverna på att få en genomgång om arbetet på Malmens räddningspluton. De får lära sig hur brandbilarna fungerar, hur utrustningen ska sättas på och ett litet tävlingsmoment ska hinnas med när eleverna tävlar i vem som kan få på sig den tunga brandutrustningen snabbast. 

undefined
Eleverna får bland annat en genomgång av de hjälpmedel Försvarsmakten använder sig av.
undefined
Tilde Holmberg, Ebba Nilsson och Linnea Berggren har alla intresse av att jobba i Försvarsmakten framöver.

Eleverna Corren pratar med säger att de uppskattar veckan, och flera av dem hade kunnat tänka sig en karriär inom försvarsmakten. 

– Ja, absolut, det hade jag verkligen kunnat tänka mig säger Linnea Berggren och får medhåll från kamraterna Ebba Nilsson och Tilde Holmberg. 

Något som klingar som ljuv musik i försvarsmaktens öron. 

undefined
Under dagen genomfördes en tävling om vem som snabbast fick på sig brandutrustningen
undefined
Tävlingen gjordes i mindre grupper.
undefined
Flera av eleverna påpekade klädernas tunga vikt.
undefined
Det tog ungefär en minut innan samtliga kommit i kläderna.

För givetvis finns det ett syfte med att bjuda in ett dussintal högstadieelever till militärområdet där de får testa på olika moment. Försvarsmakten behöver växa och nyrekryteringen till myndigheten är avgörande. 

– Det är ju egentligen den som avgör hur försvarsmakten kommer att klara av framtidens utmaningar, säger Robin Sandgren Krüger, rekryteringskoordinator på försvarsmakten. 

undefined
Robin Sandgren Krüger, rekryteringskoordinator på Försvarsmakten, hoppas att veckan ska ge eleverna mersmak för militären.
undefined
Högstadieeleverna har fått testa på att jobba inom Försvarsmakten i en vecka.

Att bjuda in praoelever till militärområdet är inte unikt för Malmen, det görs på flera orter och är en strategi försvarsmakten använts sig av under flera år, förklarar Sandgren Krüger. 

– Om några år får ju de här eleverna mönstringsunderlag och kommer eventuellt att få göra värnplikten. Då är det bra att de har fått en försmak av vad det innebär. 

Hjälper den här veckan att få upp ett sug för framtida karriär inom försvarsmakten? 

– Ja, det är jag helt övertygad om. Det märker vi också internt. När man pratar med officerare och andra här inne är det väldigt många av dem som fick sin start på just praoveckan, eller när de fick besök av representanter på respektive skolor, något vi också gör. 

undefined
Instruktören Amanda Öberg förklarar att veckan förhoppningsvis kan ge eleverna en utökad bild av vad Försvarsmakten håller på med.

Amanda Öberg är en av instruktörerna på plats under veckan och tycker det är värdefullt att ge eleverna lite av en inblick i hur deras vardag ser ut. 

– När eleverna kommer hit första dagen tänker de ju på armén som skyttesoldater, stridsflygplan och stridsvagnar. Men jag tror inte de har tänkt på armén som det vi gör nu, när vi är på räddning eller när vi varit på fälthållning. Det är ju rätt lätt att man missar allt som sker bakom det man vanligtvis ser säger hon och fortsätter: 

– Så därför tycker jag det är så kul att de kommer hit och att vi får visa upp vår arbetsplats - för jag är jättestolt över att få vara en del av det här. 

undefined
Elis Sevén och Lucas Johanssons temperatur tas med värmekamera av Frank Kempe.

Mycket är på allvar men det finns också tillfälle för skratt mellan varven. Frank Kempe och Lucas Johansson har fått tag i en värmekamera som de testar på varandra. 

– Vänta, stå still, säger Kempe till Johansson samtidigt som han riktar värmekameran mot ansiktet på sin klasskamrat: 

– Ditt hår är 28 grader varmt, och ditt öga 30! Men din näsa är bara 16 grader, säger Kempe och skrattar. 

Försvarsmaktens framtid är av allt att döma i trygga händer.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!