De senaste dagarna har flera personer hört av sig till redaktionen och frågat varför polisen har satt upp kameror i områdena kring Duvkullen och Majelden. Polisen ska också ha knackat på hos boende och frågat hur de upplever området.
"Man blir lite orolig när de sätter upp övervakning", skriver en person till redaktionen.
Samma frågor har dykt upp tidigare. I början av mars skedde en sprängning i Johannelund, trots att polisen satt upp en kamera utanför den aktuella adressen. Och trappuppgången som sprängdes i Ekholmen i höstas hade polisen också haft under bevakning.
Men varför ytterligare kameror nu satts upp är inget polisen vill berätta närmare om.
– Alla våra kameror är ju uppsatta i trygghetsskapande syfte. Vi kommenterar ju generellt inte den typen av frågor, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.
– Vi har ju en ganska kraftig utbyggnad av vårt kamerasystem. Framför allt ser vi rörelser väldigt bra i olika former av händelser, hur olika människor rör sig fram och tillbaka i olika mönster, och där har vi stor nytta av kamerorna. Och inte minst om någonting har hänt har vi ofta stor nytta av att se om vi kan härleda någon trafik till det som hänt, fortsätter han och tillägger:
– Men just vad incitamentet är till de enskilda kamerorna eller var de sitter, det kommenterar vi inte.
Ni säger att det är trygghetsskapande. Men folk blir ju rädda och börjar undra om det ska smälla hos dem?
– Vi har ju fått en samhällsutveckling som tyvärr inte enbart är positiv. Men vi finns ju där ute för att motverka detta – tillsammans med samhällsmedborgarna, vill jag påpeka. Medborgarnas iakttagelser är helt avgörande för att lösa en väldigt stor del av vardagsbrottsligheten, som mindre stölder och inbrott. Till viss del kan vi använda våra kamerasystem till det, men inte alls på samma sätt som en vaken medborgare, säger Johnny Gustavsson.
Ska man bli orolig eller känna sig trygg när ni sätter upp en kamera?
– Det betyder ju att vi har uppmärksamhet och att vi finns i området. Det är ju vi som är garanten för säkerheten och ska ha hand om säkerheten i samhället. Vi har ju ett förhöjt säkerhetsläge, så i någon mening är det en indikation på vilka tider vi lever i – och en hel del brottslighet anses ju vara samhällsstörande. Vi är satta att hantera det och försöker göra det på ett så bra sätt som möjligt, säger Johnny Gustavsson.