Allt fler lever allt längre och därmed är det också fler som drabbas av demens eller demensliknande tillstånd. Därför behövs minst 50 nya sådana platser inom äldreomsorgen i Linköping under nästa år.
Det här kräver lite justeringar i budgeten för 2018. I sammanhanget är det en mindre ändring – äldreomsorgen kostar ungefär 1,2 miljarder kronor – och ökningen för 2018 blir 28 miljoner kronor. Av denna ökning går 13,5 miljoner kronor till demensvård. Pengarna behövs för att den vården kräver mer personal.
Omställningen av äldreomsorgen handlar dock om mer än platserna för demensvård. Samtidigt som denna grupp ökar så ökar också antalet äldre som är friska. Det gör att det inte krävs lika många platser på servicehus.
– Och vi inför en ny boendeform som vi kallar "tryggt boende". Det har en förstärkt träffpunkt i bottenvåningen och det är för dem som inte behöver några sjukvårdande insatser, säger Mikael Sanfridson (S), ordförande i äldrenämnden.
Dessa boenden blir då billigare än ett servicehus.
En del pengar avsätts också för att göra det mer attraktivt att jobba inom den kommunala äldreomsorgen. Det saknas både undersköterskor, sjuksköterskor och verksamhetschefer.