Nya planen: Ett vattenstråk

För 60 miljoner får Linköping ett nytt vattenstråk.

Så här ska området se ut. Söder om badet planeras Tinnerbäcken, enligt förslaget.

Så här ska området se ut. Söder om badet planeras Tinnerbäcken, enligt förslaget.

Foto:

Linköping2016-02-19 14:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det nya området Folkungavallen fortsätter att ta form. När man bygger simhall och bostäder på den gamla idrottsvallen så behöver man samtidigt ta ett nytt grepp om Tinnerbäcken. Vid en första anblick kan man ju tro att bäcken rinner rakt in i Tinnerbäcksbadet, men så har det aldrig varit. I stället går den i en kulvert och ut i Stångån. Redan när badet anlades på 1930-talet fördes livliga diskussioner om Tinnerbäckens framtid ovan jord. Debatten slutade i att bäcken grävdes ned.

Men i kommunens naturvårdsprogram finns tankar om att fisk ska kunna vandra upp i Tinnerbäcken från Stångån. Friliggande vattendrag syresätts bättre än vatten i kulvert, vilket också talar för att lyfta upp bäcken. Och det kan alltså bli verklighet, enligt ett av förslagen kring området.

– Ett av alternativen är att låta Tinnerbäcken rinna genom området, vid sidan av badet. Jag tycker att det skulle bli väldigt fint. Vi vill göra en stadsdel som blir så vacker och inbjudande som möjligt runt simhallen. Ett område som folk vill strosa i, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Det är dock förenat med en del problem som ännu inte är lösta. Drar man bäcken söder om badet, vilket är det förslag som nu är mest aktuellt, blir den en fysisk barriär mellan nya simhallen (placerad ungefär mitt på dagens Folkungavallen) och badsjön. När Tinnerbäcken kommer till Hamngatan uppstår nästa detalj:

– Där behövs en tunnel med gång och cykelväg, eftersom syftet är att skapa ett vackert gångstråk i innerstaden ner till Stångån. Det är förenat med vissa kostnader.

Det andra alternativet är att låta bäcken rinna söder om badet, men det har inte utretts alls. Oavsett hur man gör så måste kulverten byggas om. Den är i för dåligt skick. Kostnaden för de olika alternativen pendlar mellan 30 och 60 miljoner.

– Att bara bygga om kulverten skulle kosta cirka 30 miljoner kronor. Att lyfta upp bäcken i dagern skulle bli dyrare, säger Elias Aguirre.

Kommunens totala investering för hela området vill Aguirre inte spekulera i. Nyligen berättade vi om det underjordiska garaget med 800 p-platser som planeras i området. Kostnaden för det räknar man dock med att ta hem genom exploateringsintäkter.

Det nya området beräknas ge mellan 700 och 900 nya bostäder. Samhällsbyggnadsnämnden planerar nu för betydligt högre hus än tidigare, uppåt sju våningar eller högre i vissa fall. De blir ett nytt innerstadskvarter med inbyggda innergårdar. Mycket hus på liten yta, kanske:

– Det ska bli en stadsmiljö, vilket betyder att det blir tätare mellan husen. Samtidigt blir det ett öppet torg utanför simhallen som ska bli inbjudande för allmänheten och mycket parkmiljö. Det är viktigt att det här blir ett område som människor vill komma till. Därför måste vi jobba mycket med att utforma det så.

Byggstart för området beräknas till våren 2018.

Tinnerbäcken, och badet

I början av 1900-talet fanns ett kallbadhus för allmänheten vid Stångån. Badhuset blev med tiden slitet och stadens styrande fann det lämpligt att anlägga en konstgjord badsjö i Tinnerbäcks­parken. Tinnerbäcks­badet invigdes den 19 juni 1938.

Det nya badets placering i Tinnerbäcksparken diskuterades livligt. Parken var en omtyckt plats för nöjen och promenader och var öppen för alla. Många invände mot att området skulle inhägnas när badsjön kom till. Inhägnanden byggdes trots protesterna, med hänvisning till att det fanns andra stora parkområden i närheten.

Tinnerbäcksbadets konstgjorda sjö har en yta på 115 000 kvadratmeter. Vattnet kommer från Stångån. Från början hade man tänkt låta Tinnerbäcken rinna öppen intill sjön, men slutresultatet blev att bäcken leddes i en kulvert under området.

Den eleganta byggnaden vid bassängen och badsjön innehåller omklädningsrum och servering. Byggnaden, i genomarbetad, funktionalistisk stil, ritades av dåvarande stadsarkitekten Sten Westholm och har genom åren fått behålla sitt stilrena utseende.

Källa: www.lkfab.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om