– Vi vill stärka näringslivet i Linköping och den här satsningen är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Det är organisationerna Ung Företagsamhet, Framtidsfrön och Nyföretagarcentrum som får ökade bidrag för sin verksamhet.
– I år har 444 gymnasieelever drivit UF-företag, på vissa skolor gjorde många elever det medan på vissa nästan inga. I många andra kommuner är UF-företagandet större än här. Men Linköping har potential och ska ligga i topp, säger Malin Ljung, regionchef för Ung Företagsamhet Östergötland.
Ung Företagsamhet får drygt 400 000 kronor, vilket är 200 000 mer än året innan, och målet är att 1 000 gymnasieelever ska få möjlighet att utbilda sig i entreprenörskap genom att driva ett UF-företag. Stiftelsen Nyföretagarcentrum, som arbetar med kostnadsfri rådgivning för att hjälpa de intresserade att starta företag, får ökat anslag från 750 000 till 950 000 kronor.
– I fjol fick 350 personer hjälp, 301 personer kom med en idé varav 153 ledde till ett nystartat företag. Efterfrågan på vår rådgivning ökar ständigt och med mer resurser ska vi kunna hjälpa ännu fler. Och det är intressant att se hur varje satsning i skolan lämnar sina spår. Många av de som vill starta ett företag minns olika saker och idéer från tiden när de hade UF-företaget, säger Erik Åqvist, vd och rådgivare på Nyföretagarcentrum.
Framtidsfrön, en ideell organisation som jobbar för att främja attityder till entreprenörskap inom grundskolan, fick också ökat bidrag, från 400 000 till 500 000 kronor.