Åsa Lindhagens politiska engagemang föddes ur en vilja att ta ansvar för världen. Nu får hon vara med och göra det, som jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskriminering.
– Det känns otroligt roligt, jag känner en stor tacksamhet för den här möjligheten. Vi behöver sätta igång nu, säger Åsa Lindhagen.
Åsa Lindhagen är född i Norrtälje år 1980 och har tidigare varit socialborgarråd i Stockholm. Men däremellan har hon spenderat några år i Linköping, när hon studerade till civilingenjör i industriell ekonomi på Linköpings universitet.
– Det jag minns mest från min tid i Linköping är alla människor, jag har vänner kvar från den tiden. Och så minns jag studentlivet, alla roliga arrangemang. Jag pluggade till civilingenjör och då hade vi en omfattande mottagningsprocess.
Studierna i Linköping påbörjades 2001 för Åsa Lindhagen, och förutom studierna har hon även varit kårordförande för Lintek, Linköpings teknologers studentkår, år 2005 till 2006. Som kårordförande var Lindhagen med och påverkade vardagen för studenterna, som förtroendevald.
– Jag uppskattar alla möjligheter som fanns att växa som människa och ta ansvar, utöver studierna, berättar Lindhagen.
Har tiden på Linköpings universitet hjälpt dig i din roll som politiker?– Det tror jag. I politiken behöver man förstå vad som är problemet innan man löser det, det tog jag med mig från utbildningen. Att jobba strukturerat, ta ansvar och tänka analytiskt.
Åsa Lindhagens hjärtefrågor är jämställdhet, hbtq och migration där hon tror på en öppen och human flyktingpolitik. Nu när hon är jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskriminering vill hon lägga fokus på det våld som många kvinnor upplever i vardagen.
– Jämställdhet är en stor och bred fråga, men jag vill ta steg framåt när det gäller våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Var fjärde kvinna har blivit utsatt för våld i en nära relation, det är ett stort och till viss del dolt problem. Och detsamma gäller hedersrelaterat våld, det är en oerhört viktig fråga.
Även barns rättigheter är viktiga för Åsa Lindhagen, som suttit i Rädda barnens styrelse.
– Jag känner starkt för barns rättigheter, och även de drabbas av segregation och hedersvåld, säger Åsa Lindhagen.