Nya miljövärdar i Ryd och Skäggetorp

Hebbe Svetec skruvar i en ny glömlampa i lampan i trappuppgången. Zein Saleh står bredvid och de diskuterar vilken styrka som passar. I måndags började de att arbeta som miljövärdar i Ryd och Skäggetorp.

Långtidsarbetslösa får jobb i Ryd
Foto Pia Molin

Långtidsarbetslösa får jobb i Ryd Foto Pia Molin

Foto: Pia Molin

Linköping2014-01-27 06:30

Corren har tidigare skrivit om fastighetsbolaget Victoria Park AB som har köpt 1 428 lägenheter i Ryd och Skäggetorp. Men företagets investeringar i miljonprogramsområden stannar inte vid skötseln av husen.

I måndags fick Victoria Park i Ryd fyra nya medarbetare, som även bor i Ryd och Skäggetorp. De gör allt från att byta glödlampor till att hålla rent i området.

– Om vi anställer folk i området så tror vi att vi kan få bort vi- och ni-känslan, säger Per Ekelund, fastighetschef för Victoria Park.

”Socialistiskt hjärta”

Han är på tillfälligt besök från Malmö, där allting började. Huvudägare i bolaget är affärsmannen Greg Dingizian. Han har beskrivit sig själv som ”en kapitalistisk hjärna och ett socialistiskt hjärta”.

Hans investeringar i miljonprogrammen började med Rosengård i Malmö och förra året kom turen till Linköping. När Corren skrev om honom i oktober var idén att anställa unga långtidsarbetslösa i området än så länge bara en plan. Nu har den blivit verklighet.

Per Ekelund pratar engagerat om hur viktigt det är att ge dem som står långt från arbetsmarknaden hoppet tillbaka.

– Upprustning av fastigheterna räcker inte för att bryta utvecklingen i utsatta områden. Det gäller att jobba med livet också. Sen tror vi att nedskräpningen minskar om man känner den som städar upp, säger han.

Mot utanförskap

Företaget vill främst satsa på att hjälpa unga som riskerar att fastna i utanförskap. I Rosengård i Malmö har sex personer jobbat som miljövärdar i ett halvår med gott resultat. De har även anställt två ”bo-coacher”, som ger stöd i boendefrågor i området. Alla som började är fortfarande kvar. De flesta som anställs har bott i Sverige en begränsad tid.

I Linköping har Victoria Park tagit hjälp av Stadsmissionen och arbetsförmedlingen för att hitta miljövärdar. Arbetsförmedlingen är också med och betalar en del av lönen.

– Vi har inga speciella krav på de vi anställer, men det är såklart bra att kunna kommunicera, säger Eleonor Biberg som är områdeschef i Linköping.

Minst ett år

Per Ekelund tror att det är bra för hela området att personer utan jobb får anställning hos dem.

– I stadsdelar där arbetslösheten är hög och många är i utanförskap, är det bra för alla att se att det kan vända, säger han.

Både Per Ekelund och Eleonor Biberg tror att det är positivt för de nyanställda att kunna påverka sitt eget boendeområde. Tanken är att de ska vara där i minst ett år. I början har de en handledare som guidar och ger stöd, men sedan är tanken att Hebbe Svetec, Zein Salek och de andra ska bli relativt självgående.

– Att vända ett område är en stor mission, och det kan vi inte göra utan hjälp från samhället. De här personerna har inte världens längsta cv:n, men under tiden här får de färsk erfarenhet och referenser. Sedan kan de få jobb på andra fastighetsbolag. Om de inte blir kvar här förstås, säger Per Ekelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om