Cancer i bukspottskörteln är en annan mycket allvarlig cancerform som fler överlever, tack vare stora framsteg i vård och behandling.
För tio år var prognosen mycket dålig för den som drabbats av cancer i bukspottskörteln. Patienterna kunde inte behandlas och dog inom kort tid.
Cancer i bukspottskörteln som hunnit sprida sig till levern går fortfarande inte att operera, vilket är det tragiska faktumet för majoriteten av runt 900 svenskar som årligen får diagnosen. De patienterna erbjuds bromsande cellgifts-behandling som hjälper dem att leva längre. Men när cancern i bukspottskörteln inte hunnit sprida sig opereras numera patienterna, med allt bättre resultat.
Var fjärde överlever
Var fjärde patient som opereras för cancer i bukspottskörteln, och får uppföljande cellgiftsbehandling, överlever idag, att jämföra med enstaka patienter för tio år sedan. Det berättar Per Sandström, kirurg och överläkare vid Linköpings Universitetssjukhuset.
Han är en av många kirurger som deltar i den nationella kirurgmässa som inleds i Linköping idag och pågår hela veckan (se fakta). Behandling av cancer i tarm, även bukspottskörtel, är några av programpunkterna under mässan.
Stora framsteg
Ännu mycket större framsteg har gjorts de senaste tio åren vad gäller att behandla kolorektalcancer, cancer i tjock- och ändtarmen som hunnit sprida sig till levern..
Sjukdomen som är en av de vanligaste, och allvarligaste, cancerformerna drabbar årligen cirka 6 000 svenskar. Av dessa har var femte drabbad en cancer som hunnit sprida sig till levern när de kommer under vård.
För tio år sedan opererades inte de här patienterna. Man ansåg inte att det gav någon vinst när cancern hunnit sprida sig tilll levern. Idag opereras patienterna även om mer än halva levern är full av metastaser.
- Det räcker med att 40 procent av levern är frisk och inte angripen av meta-staser, för att vi ska operera, säger Per Sandström.
Många räddas till livet
Det här innebär att varannan patient som opererats för spridd kolorektalancer och därefter får cellgiftsbehandling, botas från sin sjukdom i dag jämfört med ett fåtal för tio år sedan. Framstegen motsvarar ett 25-tal räddade liv årligen bara i Östergötland med omnejd. Runt femtio patienter med diagnosen opereras varje år på Universitetssjukhuset i Linköping.
En stor andel av patienterna med kolorektalcancer kan dock fortfarande inte opereras, utan behandlas enbart med cellgifter, i syfte att förlänga livet.
Om cancern har invaderat för stor del av levern, eller spritt sig till exempelvis lungorna, kan det vara för sent att operera.
Många med kolorectalcancer, även bukspottskörtelcancer kommer sent under vård, eftersom de inte märker av några symtom (se fakta), förrän sjukdomen är långt gången.
Alla patienter bedöms av ett läkarteam bestående av kirurger, onkologer och radiologer (röntgenläkare) innan beslut tas om behandling.
- Vi opererar bara om vi vet att det gör nytta. Vi öppnar ytterst sällan patienten och stänger utan att göra något som det ofta hände att man gjorde förr, säger Per Sandström.
I Östergötland erbjuds patienter med spridd kolorectalcancer operation av tarm och levern vid ett och samma tillfälle, i stället för dela upp det i två operationer. Metoden är unik för Universitetssjukhuset i Linköping.