Nya medarbetare introduceras med hjälp av dataspel

Hur får man nyanställda och vikarier att bäst lära känna en verksamhet, arbetskamraterna och arbetsplatsen? Kan svaret vara ett dataspel som ersätter de gamla introduktionsprogrammen?

Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia är på besök på Skräddargårdens vårdboende, i mitten Sabine Bodell, verksamhetschef på Skräddargården och Yada Phophip, undersköterska på Skräddargården.

Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia är på besök på Skräddargårdens vårdboende, i mitten Sabine Bodell, verksamhetschef på Skräddargården och Yada Phophip, undersköterska på Skräddargården.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-02-16 13:49

Ja, det tror i alla fall Norlandia, en av de privata utförarna i Linköping. 

– Många börjar ju sitt yrkesliv inom just äldreomsorgen och introduktionsprogrammen har sett likadana ut under många år, trots att omsorgsvärlden har förändrats mycket, säger Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia.

Nu har det alltså blivit dags att förnya sig. Fenomenet kallas gamiefication och har i första hand använts av företag som snabbmatskedjor. Men Norlandia är bland de första – kanske till med och först – inom omsorgsvärlden att skapa ett digitalt introduktionsprogram.

Det finns flera fördelar med den här typen av introduktionsprogram, anser Robert Szasz. Med kunniga och väl insatta medarbetare kan avvikelserna gå ner och det i sin tur gör att arbetsmiljön blir bättre. Dessutom är det ett sätt att på ett mera lekfullt, och jämlikt vis, få nya medarbetare att ta till sig sådant som är ett måste.

– Vi vill komma bort från att det annars blir en order uppifrån att göra det ena eller andra, säger Robert Szasz.

Först ut att testa blir Skräddargården. Här är Sabine Bodell verksamhetschef och hon har jobbat mycket för att skapa ett introduktionsprogram som passar vårdboendet. På Skräddargården jobbar också undersköterskan Yada Phophip. Hon har jobbat på Skräddargården i flera år och välkomnar idén med en introduktion genom dataspel. 

Hon säger att det också blir lättare för den personal som ska introducera nya medarbetare. 

– Efter att ha spelat spelet så vet de mer och kan ställa fler frågor. Annars serverar vi bara fakta på fakta, det blir mycket information att ta till sig. Många vet inte heller vad de ska fråga om eftersom de inte känner till arbetsplatsen, säger hon.

Idén, enkelt förklarat, utgår från att det är arbetsplatsen som är spelvärlden och det är i den världen man ska ta sig upp. För att kunna svara räcker det inte att enbart sitta framför datorn. Den som spelar måste också ta sig runt på den fysiska arbetsplatsen för att kunna svara på en mängd frågor. Då lär man känna både stället, sina arbetskamrater och de som bor på Skräddaregården.

Belöning ingår förstås i form av lite olika saker, ju högre upp i spelet, desto finare belöning för den enskilde. 

Men den stora vinsten gör verksamheten. Det är i alla fall det Robert Szasz och Sabine Bodell hoppas på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!