Nya lokalerna ett lyft för Bilda

Efter 20 på samma ställe har nu Studieförbundet Bildas flyttat till nya lokaler. På fredagen var det inflyttningskalas och "alla" var där.

Landshövding Elisabeth Nilsson klippte bandet som markerade att Bilda nu officiellt finns på ett nytt ställe.

Landshövding Elisabeth Nilsson klippte bandet som markerade att Bilda nu officiellt finns på ett nytt ställe.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-04-25 08:36

Ja, nästan alla i alla fall. Åsa Paborn, förbundsrektor i förbundet som skulle ha invigningstalat, men hon satt fast på tåget. Så i hennes ställe fick Samuel Gustafsson, biträdande förbundsrektor rycka in och invigningstala. I och med flytten från Sankt Larsgatan till lokalerna på Junkergatan, före detta Riksbankshuset, har studieförbundet nu fått betydligt större yta att bedriva sin verksamhet på. Något som gläder de ansvariga. De nya lokalerna mäter 666 kvadratmeter.

– Här ryms förutom bland fyra verkstäder, syrum, kök och sal för att syssla med keramik, berättar Nedeljko "Neno" Malesevic, enhetschef på Gårdshuset.

Bildas målgrupp är människor utan utbildning, där tempot och kraven – på andra insatser som exempelvis SFI – kan vara för högt. Hit kommer man och har möjlighet att blanda praktiskt arbete med svenskstudier.

– Det gör att man utvecklas snabbare och kan ta sig vidare i sitt liv, säger han.

Flera företrädare för Bilda sa många fina ord om organisationen, under invigningen. Själva grundidén för Bilda är möten mellan människor, det påpekade bland andra Gårdshusets verksamhetschef Miriam Zwörner. Landshövdingen Elisabeth Nilsson var den som höll i saxen som – för oss som stod omkring – verkade aningen slö. Men till slut gick det blågula bandet i två delar och Gårdshuset har nu officiellt hittat sitt nya hem.

Miriam Zwörner, verksamhetschef på Bilda tillsammans med kvinnor som framförde dikten Home  av Warsan Shire.
Miriam Zwörner, verksamhetschef på Bilda tillsammans med kvinnor som framförde dikten Home av Warsan Shire.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!