– Personer med NPF har svårt att filtrera alla intryck. Så lokalen som bland annat består av en stor lekställning, bollhav och lugnt rum, har jordnära färger, ljuddämpning och flimmerfri belysning, säger Mattias Ryberg, projektledare för Funkis vid KFUM Linköping och pappa till ett barn med NPF.
Det var han och hustrun Annika som tog initiativ till lekrummet, som blivit till tack vare projektstöd från Arvsfonden.
– Vi har gått till enskilda lekplatser vilket skapar isolering, och isolering skapar i sin tur psykisk ohälsa hos föräldrarna. Funkis blir en mötesplats där barn kan träffa barn, men också för föräldrar att träffa andra familjer i samma situation, säger han.
För att få tillgång till lekrummet krävs medlemskap i KFUM Funkis, som kostar 100 kronor per barn och år. Region Östergötland har köpt 200 medlemskap till familjer som har barn under utredning eller som väntar på att påbörja utredning.
– Det är en väldigt tungt och mörk period i föräldrarnas liv, en livskris. Vår tanke med Funkis är att dämpa fallet för familjerna så att de slipper gå igenom den tiden ensamma, som jag och min fru, säger Ryberg.
KFUM Funkis ska också erbjuda aktiviteter som kan öka föräldrarnas fysiska välmående samt syskonträffar.
– Syskonen blir ofta hårt drabbade då barnen med NPF tar mycket energi och tid av föräldrarna, säger han.
Forskare vid LiU har fått anslag för att studera Funkis under tre år.
– Det ger mycket mer tyngd till projektet, säger han.