Nya lagen ger vakter mer makt: "Tuffare klimat nu"

Ökade befogenheter och längre utbildning. Vid årsskiftet trädde den nya lagen om ordningsvakter i kraft. I Linköping möts lagändringen av blandade känslor.

"Nu har man flyttat linjen mellan vad som är vårat ansvar och vad som är polismyndighetens ansvar. Så det kommer ju underlätta framför allt för polisen", säger Björn Ljungberg.

"Nu har man flyttat linjen mellan vad som är vårat ansvar och vad som är polismyndighetens ansvar. Så det kommer ju underlätta framför allt för polisen", säger Björn Ljungberg.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-01-07 16:00

1979 röstade riksdagen igenom den förra lagen om ordningsvakter. Sedan dess har mycket hänt i samhället, men lagboken för ordningsvakterna har i princip varit densamma. Fram till nu. Vid årsskiftet trädde den nya lagen i kraft som möjliggör för ordningsvakterna att bland annat kroppsvisitera, förstöra beslagtagen alkohol och transportera omhändertagna enligt LOB och polislagen.

– Det känns som att det hör ihop med samhällsförändringarna i stort, att polisen inte räcker till den riktigt grova brottsligheten. Nu har man flyttat linjen mellan vad som är vårat ansvar och vad som är polismyndighetens ansvar. Så det kommer ju underlätta framför allt för polisen, säger Björn Ljungberg, ägare för det Linköpingsbaserade vaktbolaget Guardsec med cirka 100 deltidsanställda vakter.

Utöver ökade befogenheter förlängs även utbildningen.

Enligt Björn har responsen från de anställda vakterna mestadels varit positiv.

undefined
David har jobbat som ordningsvakt i elva år. Han vittnar om att arbetsklimatet blivit tuffare.

En av dem som gläds över lagändringen är David som jobbar som ordningsvakt på framför allt krogarrangemang. 

– Klimatet är tuffare att jobba i nu än vad det var när jag började för elva år sedan.

Han förklarar att just hans yrkesroll inte kommer ändras nämnvärt men att det förenklar samarbetet med polisen och gör arbetet smidigare.

Även kollegan Gustav ser stora fördelar med de ökade befogenheterna, framför allt att de nu ges möjligheten att kroppsvisitera personer för identifiering.

– Detta kommer att underlätta polisens arbete när vi kontaktar ledningscentralen, vilket vi alltid gör för att rapportera en person som har omhändertagits eller gripits. Dessutom för vår egen säkerhet då polisen snabbt kan ge oss information ifall personen som vi omhändertagit eller gripit varit utåtagerande eller rentav farlig tidigare. Det förändrar yrkesrollen på så sätt att vi kan arbeta mer preventivt och ligga ett steg före, säger Gustav.

undefined
Ordningsvakten Gustav hoppas att lagförändringen leder till mer flexibilitet och ökad användning av ordningsvakter i samhället.

Men reaktionerna är inte odelat positiva. Enligt Björn Ljungberg kan den förlängda utbildningstiden (från 80 till 160 timmar) leda till svårigheter att rekrytera nya ordningsvakter. Detta då majoriteten av vakterna i hans verksamhet är deltidsanställda och jobbar få timmar i veckan.

– Ju längre utbildningen är, desto mer investering behöver ju personer göra. Istället för en till två veckor utbildning så blir det dubbelt så lång tid. Då behöver man ta ut semesterdagar som man kanske egentligen hade tänkt att tillbringa med sin familj.

Kan lagändringen även leda till att ordningsvakterna utsätts för större risker i jobbet?

– Det kommer ju vara ganska hårt reglerat, främst det här med transportering av omhändertagna personer. Det kommer inte gemene ordningsvakt kunna göra hur som helst, inte initialt hos oss i alla fall. Det kräver särskilda förutsättningar i utbildning och av fordon, så en ordningsvakt kan inte stoppa in vem som helst i bilen och köra iväg. Utan beslutet kommer alltid behöva tas ifrån vakthavande befäl eller någon med ansvar hos polisen, säger Björn Ljungberg och fortsätter:

– Men sen kommer det ju givetvis hända att någonting som börjar väldigt lugnt och fint eskalerar eller blir hetsigt av någon anledning. Då kommer det ju öka risken.

Även ordningsvakten David ser problem med att de ökade befogenheterna kan leda till en ökad risk att hamna i tuffa situationer.

– Det är ett nytt arbetssätt som måste jobbas in. Så det kan nog bli lite tjafs och tugg i början, innan det här sätter sig. Det är som allt nytt, det blir en inkörningsperiod. Men det är bara upplysa om att så här är det nu, lagen säger att jag får göra det här.

undefined
Björn Ljungberg är ägare och grundare för det Linköpingsbaserade vaktbolaget Guardsec.

Björn Ljungberg tycker inte att det behöver införas några ytterligare förändringar i nuläget. Det mest akuta, enligt honom, är den dåliga attityden gentemot ordningsvakterna, främst hos unga.

– Jag skulle gärna ha in något moment i skolutbildningen, eller på annat sätt, att man får förklarat för sig vad en ordningsvakt är. För just nu är det lite "word of mouth" mellan ungdomar där man tror att ordningsvakten inte har några befogenheter alls. Då ska man göra motstånd och agera, för man tror att rätten är på sin sida. Och då eskalerar problemet ännu mer istället för att man förstår att "okej, men det är han eller hon som bestämmer".

Ökade befogenheter

För att ytterligare komplettera polisen får nu ordningsvakterna även:

– Transportera vissa omhändertagna personer.

– Kroppsvisitera i identifieringssyfte.

– Förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa.

Utöver detta:

– Måste den som vill använda sig av ordningvakter i de flesta fallen söka tillstånd för detta hos polisen

– Grundutbildningen förlängs från 80 till 160 timmar. Även fortbildningen förlängs från 20 till 50 timmar. Avgiften för utbildningen sänks.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!